00sastanakNVO2023Радни састанак са представницима херцегновског НВО сектора данас су одржали предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица. Присуствовало је више од 20 представника невладиних организација који су надлежнима сугерисали шта би требало промјенити како би подршка и сарадња била још ефикаснија.

Предсједник Скупштине Отовић подсјетио је да НВО сектор, сходно Статуту Општине и Пословнику Скупштине, има право на институт слободне столице који им омогућава учешће у раду сједница локалног парламента.
У Херцег Новом је регистровано око 300 невладиних организација, али нису све активне. Актуелан је јавни позив за расподјелу средстава НВО сектору из буџета ОХН, а секретар Кисјелица је обратио пажњу да кандидати приликом писања пројекта морају водити рачуна о прецизности документа који мора бити јасно дефинисан и описан, што је у интересу обје стране приликом одлучивања.
“Комисија ће детаљно читати и прегледати кандидоване пројекте и бодовати их. На основу тога ће и бити расподјељена средства”, објаснио је секретар Кисјелица.
02sastanakNVO23Више представника НВО сектора сугерисало је надлежнима да састанак и јавни позив за расподјелу средстава буде расписан раније, већ крајем ове године, што би им олакшало организацију већих манифестација и догађаја.
“Другачија је ситуација и о томе ћемо водити рачуна. План нам је да у децембру направимо састанак и сумирамо шта је све урађено, који су пројекти и како реализовани. Потом ћемо већ у јануару расписати јавни позив за расподјелу средстава нво сектору”, казао је секретар Кисјелица.
Надлежни су упућивали представнике нво сектора коме да се обрате за одређене иницијативе или проблематику са којом се сусрећу, саслушали сугестије и појаснили принцип оцјењивања и бодовања пројеката.
Подсјећамо, јавни позив за расподјелу средстава невладиним организацијама из буџета Општине Херцег Нови отворен је до 10. јула, а информације су доступне на www.hercegnovi.me .