OnNSL12102023Највећа општинска признања – Октобарску награду, добили су професорица Босиљка Пушић и др Вукашин Михајловић, док је титула почасног грађанина - Повеља Херцег Новог додијељена Новаку Ђоковићу, најбољем свјетском тенисеру и све чешће нашем суграђанину, саопштено је након састанка жирија.

Пјесникињу, књижевницу и сликарку Босиљку Пушић за Октобарску награду предложила је ЈУ Градска библиотека и читаоница.
„Током дугогодишњег просветитељског рада у СМШ „Иван Горан Ковачић“ у Херцег Новом, као професор српског језика и књижевности, извела је десетине генерација. Својом љубављу и добротом, пожртвованошћу и преданошћу, образовала је велики број ученика. Како многи признају, управо је Босиљка пресудно утицала на њихов избор студија и професије, препознајући у својим ђацима надареност за књижевност. Што се књижевног стваралаштва тиче, она одавно спада у ред значајних савремених завичајних писаца, али и шире. У већини својих прозних дјела много пута је показала колико воли Боку и људе који живе у њој. За своје стваралаштво добила је многе награде. Укратко, ако бисмо тражили синоним за просвјетни и књижевни рад, за посвећеност и човјечност у Херцег Новом, издвојили бисмо госпођу Босиљку Боку Пушић“, стоји у образложењу кандидатуре Градске библиотеке и читаонице.
Проф. др Вукашина Михајловића предложио је Медицински факултет Подгорица - Примјењена физиотерапија Игало.
„Радни вијек др Михајловић је провео махом у Институту „Др Симо Милошевић“ у Игалу гдје је као начелник одјељења, медицински директор и генерални директор дао немјерљив допринос пословном и стручном, односно организационом развоју ове установе. Као начелник одјељења физиотерапије усавршавао је организационе и стручне особености терапијског третмана пацијената Института. Као медицински и генерални директор значајно је унаприједио организациону структуру Института. У својству предсједника Савјета креирао је набавку најсавременије медицинске и друге опреме, како за Прву фазу, тако и посебно за Другу фазу - објекте који су изграђени у периоду 1982-86. године. Своје организационе и стручне способности др Михајловић је показао и радом на Вишој физиотерапеутској школи, односно касније на Факултету примијење физиотерапије у Игалу. Као професор и декан ове установе, у више наврата, значајно је подигао ниво стручног оспособљавања у овој установи и стручној промоцији њених свршених студената у ширем окружењу и у Европи. Своја научна интересовања др Михајловић је усмјеравао ка примијењеној физикалној медицини. Важи за једног од највећих ауторитета у овој области на простору Западног Балкана“, наведено је у кандидатури.
Најбољег тенисера свијета, Новака Ђоковића за Повељу града и звање почасног грађанина Херцег Новог предложио је Спортски центар Игало.
„Новак Ђоковић - изванредна личност, најбољи спортиста свијета и највећи амбасадор спорта са ових простора, дубоко је повезан са Херцег Новим којег је изабрао као базу за припреме за велике турнире. Његова присутност у нашем граду није само чињеница да је постао наш суграђанин, већ и прилика да се Херцег Нови промовише као дестинација за спортисте и туристе из цијелог свијета. Новак Ђоковић се истакао као филантроп и хуманитарац кроз сопствену фондацију, пружајући помоћ заједницама и дјеци широм свијета. Његова посвећеност унапријеђењу друштва и добробити људи чини га изванредним амбасадором нашег града“, наведено је између осталог у кандидатури Спортског центра Игало. 

Предсједница жирија за додјелу највећих признања Херцег Новог за ову годину била је Госпава Косовић, а чланови Василије Сеферовић, Марко Лучић, Благоје Сладовић, Тања Мркаић, Евгенија Томић Црногорац, Адријана Ковачевић, Дејан Стојановић и Јованка Вељовић.
Октобарске награде и Повеља града биће додијељене на Свечаној сједници Скупштине општине Херцег Нови поводом Дана града, која ће бити одржана у суботу, 28. октобра са почетком у 11:30 у Дворани Парк.