Naslovna09052022

На споменику Безметковић у Херцег-Новом јутрос је обиљежен Дан побједе над фашизмом полагањем вијенаца и евоцирањем сјећања на Други свјетски рат и велике жртве које су наш и други европски народи поднијели у том периоду.

Вијенац палим борцима положили су предсједник Скупштине општине Херцег-Нови, Иван Отовић, министар савјетник у Амбасади Републике Србије Мићо Роговић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег-Нови, Василије Ћуковић.

У присуству чланова херцегновског Удружења бораца НОР-а 1941-1945, међу којима су били предсједник Ђоко Злоковић, члан Управног одбора општинске организације Савеза бораца др Ђуро Мусић, Слобо Новаковић, предсједник мјесног одбора ОБНОР-а Зеленика, Ранко Кишић, вијенац су положили Оливера Доклестић и Мирко Џуовић у име предузећа „Водовод и канализација“. Церемонији је присуствовао и син аутора споменика Безметковић, познатог црногорског вајара Луке Томановића, архитекта Бранко Томановић.

Обиљежавање Дана побједе над фашизмом на споменику Безметковић била је прилика да у име савеза бораца Злоковић уручи Медаљу борца Дафини Матковић, супрузи народног хероја Мирка Матковића.

Присутнима се обратио Отовић, поруком да су све тоталитарне идеологије опасне, а у људима који су у суштини свог бића слободни тиња искра пркоса која им не допушта да неко други влада њима.

-На жалост, током Другог свјетког рата, у Црној Гори, као и на Балкану, свједочили смо братоубилачком рату. То је оно што треба да нас опомене из тог периода – никад не треба да иде брат на брата, без обзира на припадање различитим идеологијама. Ми треба да будемо заједно, да живимо у заједништву и чувамо и помажемо једни другима. Једино тако можемо да напредујемо. Без тога ћемо се увијек враћати назад и никад нећемо моћи да се развијемо и будемо оно што треба да будемо. Зато одавде желим да пошаљем поруку мира, поруку братске солидарности, да памтимо наше жртве и прихватимо неке грешке које су чињене у прошлости, а све због боље будућности. Будућност не може да чека. Наши преци су положили оно најсветије, своје животе, да би ми и наши потомци живјели у слободи. На нама је да очувамо тај њихов завјет, поручио је Отовић.