NSL120922На острву Ластавица и у утврђењу Мамула протеклог викенда је обиљежено 79 година од расформирања „Campo Mamula“, 14. септембра 1943. године.

Тврђава коју је саградио аустроугарски генерал Лазар Мамула као војно утврђење претворена је у казамат још у Првом свјетском рату, а у Другом свјетском рату у њему су тамновали не само војници, већ стари, жене и дјеца. У оквиру комплекса хотела Мамула налази се и меморијална галерија која чува успомену на историјат овог мјеста, који обухвата и период два рата.
"Овај простор данас представља једно импозантно обновљено здање које ће служити свима нама, а свакако ће бити ту да нас подсјети на оне који су своје животе изгубили управо овдје. Ми да би били оно што смо морамо увијек знати ко су нам били преци, за шта су били спремни да положе своје животе, који су им били идеали. Упркос свему овоме никада не смијемо да живимо у прошлости - морамо гледати напријед ка будућности у којој има мјеста за све нас", казао је предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић.
Др Илија Мориц, предсједник мјесног одбора Удужења бораца НОР-а 1941-1945 Луштица, је истакао да је на свима нама да обезбиједимо да Мамула напредује упркос идеологији, политичкој инструментализацији или нормативној критици.
"Мамула треба да напредује, јер док Мамула буде напредовала напредоваћемо и ми као друштво на путу мира, развоја и стабилности", поручио је Мориц.

Lastavica120922Campo Mamula формиран је наредбом италијанске окупационе команде од 30. марта 1942. године. Од тог дана до његовог расформирања 14. септембра 1943. године, у нељудским условима је тамновало 2332 родољуба из Боке, Источне Херцеговине и јужне Далмације.
Хенинг А. Шауб (Henning A. Schaub), генерални менаџер хотела Мамула Исланд казао је да обиљежавање овог дана и добродошлица представницима Организација бораца НОР-а ‘41/’45 јесте и остаће важан дан за острво Мамула - сваке године.
Према његовим ријечима, ова драматична и херојска историја је оно због чега се окупљамо овдје, да је не заборавимо.
"Наша је визија да креирамо нови поглед на острво Мамула, позитивнији, онај који указује на свијетлију будућност. Поштујући прошлост – заједно са вама. Не само данас, вец и сваког другог дана. Желио бих да вам дам и конкретан примјер како планирамо то и да урадимо. Посвећени смо успостављању континуираног сјећања на тешку историју мјеста, те због тога успостављамо Меморијалну галерију у којој можемо примити посјетиоце - локално становништво и интернационалне госте - да разумију, памте и одају пошту прошлости зидова који нас окружују. Али такође, да поштујемо невјероватну природну љепоту простора око нас", казао је он.
Шауб је подсјетио да је освијетљена спољашња фасада тврђаве.
"Свјетла, која симболично представљају значај ових зидова, сјећање на храброст, истрајност и достојанство оних који су овдје држани против своје воље. Свјетла која ће поново успоставити тврђаву Мамула као кључно обиљежје овог простора због своје архитектонске љепоте и историјског значаја. Свјетла која симболизују свијетлију будућност за Острво Мамула, њене посјетиоце и на крају цијели свијет. Мој посљедњи примјер је моја лична посвећеност и обећање вама: наиме, обећавам да ћу подијелити историју острва Мамула и све о људима који су овдје пропатили са сваким гостом којег дочекам, кроз сваку посјету коју ћемо примити, као и током сваког интервјуа који будем дао. Ово је моје лично обећање вама с циљем континуираног подсјећања на историју - казао је он и упутио молбу присутнима:
"Моја молба вама јер ви можете да нас подржите у овоме и дате допринос истраживању и напорима који су већ предузети, а и даље актуелни кроз прикупљање докумената, фотографија и информација. Ваше проактивно учешће у креирању садржаја у галерији би нам много значило како бисмо достојанствено представили прошлост", поручио је Шауб.

Полагање вијенаца и сјећање на логораше традиционално организују херцегновско Удружење бораца ОБНОР-а 1941-1945 и МЗ Луштица у сарадњи са компанијом ОХМ Мамула која је управљала реконструкцијом и трансформацијом тврђаве у Mamula Island, софистицирани бутик хотел са пет звјездица.
Почаст драматичној историји мјеста одали су представници борачких организација из Боке и региона, Општине Херцег Нови, као и представници општина Требиње, Сопот, Пријепоље и Беране. Вијенац су положили и представници компаније ОХМ Мамула.
На иницијативу Драгане Бећировић ПР савјетнице ОХМ Мамула, у знак сјећања на Ива Марковића, затвореника на Мамули, који је недавно преминуо, одата је почаст минутом ћутања.
Извор: Медиабиро