front reload2Општине Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва и програм РеЛОаД позивају невладине организације са територије ових општина на обуку под називом „Управљање пројектним циклусом“.

Обука ће у Херцег Новом бити одржана 04. и 05. априла, у малој сали Општине Херцег Нови (Трг Маршала Тита бр. 2), у термину од 09 до 17 часова, обавјештавају из Секретаријата за културу и образовање и позивају заинтересоване да се пријаве за учешће.
Обука ће бити одржана у оквиру Конкурса невладиним организацијама за предају пројектних приједлога у склопу пројекта Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) са подручју кластера Цоастал Матес – општине Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва, а са циљем да помогне заинтересованим НВО да се што боље обуче за припрему и вођење пројеката.
У Будви ће обука бити организована 06-07. априла у Омладинском клубу (ТQ Плаза), а за НВО из Котора и Тивта 11-12. априла у малој сали Општине Тиват.
Као што је Конкурсом предвиђено, 31. марта и 1. априла 2022. биће одржани инфо-дани на територији сваке од општина, када ће бити НВО представницима ближе појашњена правила Конкурса, након чега ће се, такође, за све заинтересоване одржати и дводневна обука за Управљање пројектним циклусом.
Очекује се да учесници са собом донесу лап-топ због рада на припреми пројектних идеја, док ће пријављеним учесницима накнадно бити достављен нацрт Дневног реда и остале информације релевантне за обуку. Такође, на обуци ће се радити на конкретним пројектним идејама за сваку организацију појединачно, па је неопходно да представници НВО дођу са унапријед припремљеним проблемом (пројектном идејом), која је у вези са приоритетним областима објављеним у конкурсу, као и са подацима о стратешким документима који су у вези са тим проблемом (пројектном идејом).
Након дводневне обуке, за учеснике ће бити обезбијеђена менторска подршка, у циљу што боље припреме пројектног приједлога.
Учешће на обуци потребно је да потврдите најкасније до четвртка, 31. марта до 10 сати, на једну од емаил адреса:
- Обука у Херцег Новом, 4-5. април 2022. године - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Олга Пејовић);
- Обука у Будви, 6-7. април 2022. године - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  (Драгана Ђурашевић);
- Обука у Тивту (за НВО представнике с територија Тивта и Котора), 11-12. април 2022. године - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Ивана Петковић).

Напомињемо да је због актуелне епидемиолошке ситуације са ЦОВИД-19 вирусом у Црној Гори учешће на обуци ограничено, те непријављенима неће бити омогућено учешће. Током цијелог трајања обуке учесници се морају придржавати правила и мјера против ширења епидемије које су на снази.
Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) званично је почео с реализацијом 1. јануара 2021. године као наставак претходне фазе РеЛОаД програма која је успјешно завршена у децембру 2020. Програм се реализује у шест земаља и територија Западног Балкана током наредне четири године. РеЛОаД2 финансира Европска унија из средстава Multi-Country Civil Society Facility уз суфинансирање УНДПа и локалних самоуправа које ће бити обухваћене програмом.
Општи циљ РеЛОаД програма је, као и у претходној фази, јачање партнерстава између локалних самоуправа и цивилног друштва на подручју Западног Балкана ширењем успјешног модела транспарентног пројектног финансирања невладиних организација. У другој фази реализације програма интервенција ће бити усмјерена и на побољшање положаја младих на локалном нивоу, кроз јачање партиципативног развоја политика младих и заједничког дјеловања са локалним управама у том правцу.
Активности РеЛОаД2 програма у Црној Гори биће реализоване у пет кластера општина у Црној Гори: Тара – општине Мојковац, Колашин и Пљевља; Цоастал Матес – општине Будва, Херцег Нови, Котор и Тиват; Заједно за сјевер – општине Андријевица и Беране; Заједно Никшић и Плужине – општине Никшић и Плужине; Средишњи регион – Главни град Подгорица, Пријестоница Цетиње, општина у оквиру Главног града Подгорица – Голубовци и Општина Даниловград.
Конкурс и релевантну документацију за финансирање пројеката НВО можете пронаћи на сајтовима општина учесница: https://hercegnovi.me/sr/1234/sekretarijat-za-kulturu-i-obrazovanje/vijesti-kult/520-reload2-3
Позив невладиним организацијама за учешће у обуци можете преузети овдје.