grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Подршка пројекту "Херцег-Нови 2021" са свих страна

  • субота, 17 септембар 2016 11:37

2021Велики број институција, градова и организација до сада су званично подржали Књигу апликације - “Bid Book”- за кандидатуру Херцег Новог за Европску пријестоницу културе 2021. године. 

Тако је Влада Црне Горе недавно херцегновску кандидатуру прогласила пројектом од националног значаја и дала вишеструке гаранције укључујући и значајна финансијска средства у износу од 25 милиона еура, а предсједник државе је, уз активну подршку пројекту, стао на чело почасног одбора.

Поред тога су појединачно и осам различитих министарстава - културе, економије, одрживог развоја и туризма, вањских послова и европских интеграција, просвјете, финансија, одбране и информатичког друштва и телекомуникација - подржала конкретне пројекте у процесу апликације.

Наши први сусједи Тиват, Котор и Будва су одлучили да снажно стану уз Херцег Нови као градови партнери у оквиру модела Креативни регион Бока Которска, а уз њих развијена је и конкретна пројектна сарадња са Подгорицом, Баром, Улцињoм и Цетињем.

Пројекат су подржали регионални и европски градови-партнери: Дубровник, Требиње, Љубљана, Болоња. Концепти сарадње су размjењени са Монсом, Доностиа/Сан Себастијаном, те грчким кандидатима Елефсином, Каламатом, Родосом и румунским градовим Темишваром, Букурештом, Баја Маром и Клуж Напоком, који су финалисти за титулу ЕПК. Уз то, са градом Темишваром, који је управо и освојио титулу ЕПК, размијењене су подршке базиране на конкретној дугорочној пројектној сарадњи.

"Херцег Нови 2021" су подржали и Европска асоцијација фестивала, Асоцијација најљепших залива свијета“(World Bays Association), Citizens for Europe, Musopen, AVC Group”, те Привредна комора Црне Горе, Туристичка организација Црне Горе, као и све три вјерске заједнице у Боки Которској - православна, исламска и католичка.

Импозантан списак оних који су званично стали уз пројекат Херцег Нови 2021, те чињеница да су у посљедњих 9 мјесеци основани Савјет за културу, Секретаријат за културу, направљена нова Стратегија развоја културе и именован секретар за културу, потврђују колико је напора и жеље уложено у овај пројекат и са колико преданости цијели град, регија и држава подржавају херцегновску кандидатуру за Европску пријестоницу културе 2021. године.