grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Додијељене награде на 13. Свјетском првенству у брзој телеграфији: Најуспјешнији шампионат до сада

  • недеља, 25 септембар 2016 16:55

BjelorusijaСвечаном додјелом награда синоћ је у Херцег Новом окончан 13. Свјетски шампионат у брзој телеграфији. У укупном пласману најбољи је тим Бјелорусије, друга је Русија, а бронзу је освојила репрезентација Румуније.

Из Бјелорусије су и најбољи такмичар Сиархеи Схвиадко и такмичарка Ханна Схавиаленка.
Схавиаленка и руска такмичарка Анна Садукова достигле су свјетске рекорде у категоријама Пријема Слова (310) и Мјешовито (240).
Као најстарији такмичар признање је добио седамдесетосмогодишњи Уллрицх Wеисс из Њемачке, а најмлађи је био дванаестогодишњи Артем Мелкин из Русије.
У ресторану Института "Др Симо Милошевић" уручене су награде у свих девет категорија, као и захвалнице онима који су допринијели одличној организацији првог оваквог шампионата у историји Црне Горе.
На дан проглашења побједника и нових рекорда, сва пошта из Херцег Новог отишла је са жигом овог свјетског догађаја и именом нашег града и државе.
"Шампионат је оцијењен као најуспјешнији и најбоље организован до сада. Техничка подршка и организација су биле беспрекорне, а оваквом успјеху допринијела је изузетна професионална подршка Општине Херцег Нови, Јавне установе културе "Херцег-Фест", фирми "Скy Сат" и "Фин-инг", те локалних радиоаматера", истакао је Ранко Боца, члан Извршног комитета међународне аматерске радио уније.

Siarhei ShviadkoТакмичење је окупило 150 учесника из 22 земље Европе, Јужне и Сјеверне Америке и са Блиског Истока, који су демонстрирали стечена знања и савладане вјештине.
Домаћин шампионата били су црногорски радиоаматери, организатор свјетска радиоаматерска организација ИАРУ, а покровитељ Општина Херцег-Нови.
Поред надметања, приказана је изложба о радиоаматеризму у холу  Института, а у једној од просторија опремљена је радио станица гдје су сви заинтересовани могли да се опробају у овој дисциплини. На овај начин шампионат је испунио и своју едукативну и промотивну улогу, са циљем да се што више људи заинтересује и прикључи заљубљеницима у такозвани краљевски хоби.
Боца је информисао и да је већ јуче у поноћ по  Гринич времену са наше такмичарске станице на Обоснику међународна екипа младих радиоаматера стартовала  у свјетском такмичењу под позивним знаком 4О10А, који симболизује 10 година независности Црне Горе. Тренутно држе прво мјесто у свијету у својој категорији са добром разликом и вечерас у 2 сата по локалном времену знаћемо њихов коначан пласман.