grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Потписана Повеља сарадње на пројекту Херцег Нови Европска пријестоница културе

epk0110Јуче су у Црној Гори боравили представници Жирија Европске комисије, који ће одлучивати о додјели титуле Европска пријестоница културе за 2021. годину.

Они су током једнодневне посјете Херцег Новом и Боки Которској били гости предсједнице Општине Херцег-Нови Наташе Аћимовић, а пратио их је тим пројекта “Херцег Нови 2021”.

Током посјете су се сусрели и са министром културе Павлом Горановићем и званичницима општина партнера: Котора, Тивта, Будве, Бара, Пријестонице Цетиње и Главног града Подгорице.

Циљ посјете је био да представници Жирија из прве руке увиде бројне потенцијале, али и изазове који су аргумент Херцег Новог и Црне Горе за добијање престижне титуле, као и да се увјере у жељу, вољу и способност града и државе да на најбољи начин реализује највећи пројекат из области културе у Европи.

Обишли су Стари град Херцег Нови, тврђаве Канли Кула и Форте Маре, дворану “Парк”, музеј “Мирко Комненовић”, галерије “Јосип Бепо Бенковић” и “Нови то сам ја”, кућу Ива Андрића, Титову вилу “Галеб”, прошетали Шеталиштем Пет Даница до луке Шквер, а потом пловили заливом до Пераста.

Домаћин у Перасту им је био  министар културе Црне Горе Павле Горановић. На острву Госпа од Шкрпјела министар Горановић и челници општина партнера потписали су Повељу о сарадњи, која је симболична потврда већ сигурне подршке овом пројекту.

Посјети је претходила предаја ревидоване Апликације Херцег Новог у Бриселу 9. септембра. Очекује се да ће 13. октобра бити донијета коначна одлука ко ће 2021. године бити Европска пријестоница културе, први пут ван земаља Европске уније.

Подсјећамо, први извјештај Жирија Европске комисије показао је да Херцег Нови, са амбициозним, али и реалним концептом који подупире европске димензије, има потенцијал и озбиљну шансу да  буде Европска пријестоница културе.