grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Аћимовић у Бриселу: „Френемиес“ објашњава снагу и моћ супротности

  • четвртак, 06 октобар 2016 16:20

predsjednicabriselИстина је да култура неће ријешити све проблеме свијета, али без ње је апсолутно немогуће постати „цивилизована заједница“.

Зато се трудимо да култура добије приоритетно мјесто у свим стратешким плановима, казала је предсједница Општине Херцег Нови Наташа Аћимовић првог дана конференције Јавног дијалога за заједничку европску будућност, у организацији SEECOM (South East Europe Government Communication Conference) у Бриселу.

Она је данас говорила у оквиру теме остваривања економских и друштвених вриједности културе, поготово у времену европске кризе, са акцентом на кандидатуру нашег града за Европску пријестоницу културе 2021.
-Увијек имајући на уму да култура једног  друштва има капацитет да мијења и обликује друштвену структуру, али и потенцијал да трансформише друштвене односе и успоставља баланс између нових идеја и старих навика, наш концепт „Френемиес“ управо објашњава снагу и моћ супротности својствене Боки Которској и Херцег Новом. У том и таквом амбијенту, култура је готово увијек успијевала да развија предузетнички дух, учествовала у повећавању бруто националног дохотка, те је као таква афирмисала одређени систем вриједности  који је данас постао доминантан, а који је послужио као добар образац нашег концепта -Френемиес – изгубљено и поновно нађено, казала је Аћимовић.
predbrisel2Данас су током панел дискусија говорили високи функционери из разних сфера у институцијама Европске уније и држава чланица. Панелисти су причали и о темама јавне комуникације у оквиру Бреxита и миграција, мигационој кризи у Европи и развитку културе у актуелном времену.
Циљ ове конференције је да понуди перспективе јавне комуникације и рјешења за одређени број међународних, националних, друштвених и економских питања која утичу на регион југоисточне Европе и континента у цијелости.