grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Служба заштите и спасавања Херцег Нови једна од најбоље опремљених у држави: Улагање у оне од којих сви зависимо

  • понедјељак, 07 новембар 2016 15:15

SZ 0naslovnaХерцег Нови има једну од најопремљенијих Служби заштите и спасавања у држави, која је спремна и способна да одговори свим захтјевима који се пред њу поставе, казао је предсједник Скупштине општине Херцег Нови Андрија Радман на данашњој конференцији за новинаре.

“Локална самоуправа је препознала да је ово једна од кључних служби којој треба посветити посебну пажну, да улагање у ову Службу никако не може бити ни превелико ни потпуно исцрпљено, јер је потребно у континуитету ову Службу дизати на један већи ниво јер у датом моменту сви од те Службе зависимо, а уколико они закажу, штете се не могу мјерити материјалним вриједностима”, рекао је Радман.Начелник Службе Александар Шкобаљ истакао је да су значајна улагања у опрему, људство и обуку, те бројне превентивне акције одмах показали добре резултате.

“У 2015. смо имали 10 шумских пожара, док у 2016. само три, запаљених контејнера и депонија лани 39, а ове године 21 случај”, казао Шкобаљ.

Такође, од 2015. до данас Служба заштите и спасавања није имала нити једну интервенцију у случају поплава.

Једина су Служба у Црној Гори која од краја 2015. године посједује тим за спашавање из неприступачних терена, а од од маја ове године су и у пилот пројекту спасавања на мору, у сарадњи са фирмом “Emergensea”.

Овај корак је вишеструко важан за једно туристичко мјесто на мору, оцијенио је Шкобаљ - ради спасавања у случају незгода на бродовима, за потребе Хитне помоћи, као и за транспорт ватрогасаца-спасилаца до Луштице у случају потребе.

“То је нови сегмент који треба унапређивати, јачати и у техничком смислу и кроз обуке”, казао је Шкобаљ и додао да је у плану ронилачка обука за четири припадника Службе.

Херцег Нови једини у Црној Гори има план заштите и спасавања у случају земљотреса, а израђени су и планови заштите и спасавања у случају пожара и поплава. У реализацији је и план за случај клизишта и одрона.

Бољи услови за рад и модернизација Службе

Значајно су побољшани услови рада ватрогасаца-спасилаца – од признавања већег бенефицираног радног стажа до модернизације опреме коју користе.

Набављен је “тетра” систем који омогућава најбољу комуникацију са сродним службама у случају потребе.

“Посветили смо пажњу и ономе што је некада био један од развијенијих система комуникације – радиоаматерска служба. Тако да је Херцег Нови један од првих у Црној Гори направио основе за такозвану радио-мрежу за опасности, те покрио цијелу територију општине системом радиоаматерске везе коју користе и планинари, радиоаматери, ловци… Од момента уочавања проблема до акције наша Служба сада има најбрже реаговање у окружењу”, објаснио је Радман, и напоменуо да је у залеђу нашег града постављен нови репетитор, што омогућава јачи радио сигнал на том подручју.

“Модернизовали смо два стара возила која су била ван функције, а која користимо у случају шумских пожара. Купили смо ново мало навално ватрогасно возило, за којим је и раније било потребе, али то није било препознато. Ово возило је намијењено за Шеталиште, Шквер, уске улице на ривијери и у другим дјеловима града гдје до сада нисмо могли на овај начин приступити, нарочито у љетњем периоду”, наводи Шкобаљ.

Уложено је у куповину љетње и зимске радне унифроме, интервентне униформе за брзо реаговање, опреме за поплаве, за техничке интервенције и саобраћајне удесе, за хватање змија и гмизаваца, а реконстуисана је и унутрашњост Ватрогасног дома у Мељинама.

Купљене су униформе и опрема и за припаднике Планинарског клуба “Субра”, који су непроцјењива помоћ у акцијама спасавања на неприступачним теренима.

Формирано је ватрогасно одјељење у мјесту Мркови на Луштици и ово је први пут да је током цијеле године стационирано возило на том полуострву, што значајно унапређује заштиту грађана тог дијела општине, истакао је Шкобаљ. Како је казао, то је остварено захваљујући одличним односима са припадницима Добровољног ватрогасног друштва “Кртоли”.

Сарадња на тромеђи

Добро су сагледани сви аспекти дјеловања Службе, који се не могу ограничити само на нашу општину, те је и иницирана сарадња у региону - са ватрогасним јединицама и службама заштите из Котора, Тивта, Дубровника и Требиња...

“Имамо за резултат много бољу координацију и у случају потребе за дјеловањем много ефикаснији одговор на све оно што се може десити на тромеђи”, казао је Радман.

Шкобаљ је подјетио да је Међународна тактичко-показна вјежба у мају ове године у Игалу била демострација спремности и способности наше, али и других служби. Како је истакао, “према Министарству унутрашњих послова Републике Хрватске и Директорату за ванредне ситуације Црне Горе, заслужујемо највишу могућу оцјену”.

Наставак улагања

План је да се настави стално улагање у Службу заштите и спасавања у техничком и оперативном смислу.

“За ове двије године, Служба је постављена на здраве ноге, на онај ниво који је потребан. Имамо једну од савременијих служби с којом се можемо поносити и нећемо стати на овоме”, закључио је Радман.

Слиједе: јачање службе спасавања на мору, даља усавршавања службеника, куповина додатне опреме за гашење пожара на отвореном, реконструкција спољњег дијела Ватрогасног дома, те стална едукација младих кроз сарадњу са вртићима и школама.

Наставља се и сарадња са колегама из других градова. Препознато је да у Боки не постоји пловило који има систем за гашење пожара на пловилима, а што је веома значајно ако се узму у обзир бројни пројекти који се реализују у заливу.

Како је информисао Шкобаљ, ово би била важна и велика инвестиција, те се преговара да она буде реализована кроз заједнички пројекат Херцег Новог, Котора и Тивта.