grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Одата пошта палим борцима Орјенског батаљона

Db01У знак сјећања на дан погибије народних хероја Николе Ђурковића и Сава Илића и првобораца Даша Павичића и Стјепана Шаренца, представници Општине Херцег Нови и борачких удружења са простора Боке су данас положили вијенце и одали пошту палим борцима код спомен обиљежја на Подима, а потом и на Савини код споменика Безметковић.

Предсједник Скупштине општине Херцег Нови Андрија Радман казао је да сјећањем на оне који су положили живот за бољу, слободну будућност свог краја доказујемо да њихова борба није била узалудна и да су њихова имена заувијек дио наше славне историје.

"Показали су нам како треба бити досљедан ослободилачким принципима и одважно постављати и слиједити прогресивне и визионарске идеје и циљеве. Успомене на ратне године и подсјећање на храброст народа Боке и Црне Горе, који су увијек били на страни патриотизма, слободе и правде, највриједније су тековине историјског памћења. Оставили су нам у аманет антифашистичка опредјељења и дужност да их не препуштамо забораву, већ преносимо на нове генерације. Научили су нас да морална и људска задужења морају остати трајна одредница садашњег и будућег развојног пута наше Црне Горе", поручио је Радман.

Предсједник Удружења бораца НОР-а и антифашиста Херцег Новог Петар Влаовић подсјетио је да је ово 74. годишњица јуначке смрти четворице бораца Орјенског батаљона, 21. јануара 1943. године.

У договору три бокељске општине, домаћин скупа је ове године Удружење бораца НОР-а и антифашиста Тивта. Предсједник тог удружења Драгиша Ћосовић подсјетио је на изнимну храброст Николе Ђурковића, Сава Илића, Даша Павичића и Стијепа Шаренца и њихову предану борбу са италијанским окупатором и његовим домаћим свезницима.

"Они, и још хиљаде таквих другова и другарица, постали су симболи слободе, непокорене историјске Црне Горе, њене славе и части, њене етике и вјере у себе и свој народ", казао је Ћосовић. Како је истакао, поштујући слободарску традицију шаљемо недвосмислену поруку: "Антифашизам остаје трајни и вјековни пут Црне Горе".

Догађају су присуствовали и предсједник СУБНОР-а Црне Горе Љубо Секулић и генерални секретар тог удружења Драган Ђуровић.

Обиљежавању годишњице погибије бораца Орјенског батаљона ове године је претходило уређење простора на којем се налази спомен обиљежје. Постављена је нова ограда, послије више година уређено је зеленило, терен детаљно очишћен, поправљене клупе и сређене прилазне стазе. Акцију је организовала Општина Херцег Нови, у сарадњи са предузећима "Комунално-стамбено" и "Чистоћа".