grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Влада Јапана донирала преко 60.000 еура за опремање херцегновске Службе заштите и спасавања

japanhnАмбасадор Јапана у Црној Гори Њ.Е. Ђуићи Такахара и потпредсједник Општине Херцег Нови Драган Јанковић потписали су данас у просторијама Министарства просвјете уговор за "Пројекат опремања Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови ватрогасним возилом и опремом“.

Јапански амбасадор је указао на значај донације општини Херцег Нови, која ће од сада бити богатија за једно противпожарно возило и спасилачку опрему.
japanhn1Потпредсједник Општине Херцег Нови истакао је да ће донација Владе Јапана бити од изузетног значаја за Службу заштите и спасавања и додао да она представља симбол повјерења и пријатељских односа народа Црне Горе и Јапана.
Јапански амбасадор данас је потписао и уговор са са директором Основне школе “Бошко Буха” у Пљевљима Албином Кондоом, за "Пројекат опремања ЈУ ОШ „Бошко Буха“ у Пљевљима возилом за превоз дјеце и опремом за наставу".
Укупна вриједност ових уговора о донацији износи 110.497 еура, од чега је за херцегновски пројекат опредијељено 63.815 еура.
"Пројекат опремања Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови ватрогасним возилом и опремом“ одобрен је у оквиру ПОПОС гранта јапанске Владе, за који је аплицирано захваљујући доброј сарадњи Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег Нови и Службе заштите и спасавања.
japanhn2Секретар Министарства просвјете Омер Мехмедовић је захвалио амбасадору и Влади Јапана на дугогодишњој подршци и подсјетио да је у претходне двије деценије Влада Јапана донирала Црној Гори преко 2,5 милиона еура. Он је рекао да је значајан дио тих средстава уложен у обнављање инфраструктуре школских објеката, што је умногоме помогло настојањима Министарства просвјете да створи што квалитетније услове за образовање.
ПОПОС грантови јапанске Владе, у које спада и поменута донација, имају за циљ да подрже друштвени развој и обезбиједе финансијску помоћ неопходну за реализацију пројеката који ће допринијети економском и социјалном развоју. Заштита животне средине, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања Владе Јапана.