grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Херцег Нови поново у Федерацији европских карневалских градова

karnevalska povorkahnОпштина Херцег Нови добила је позив за обнову чланства у Федерацији европских карневалских градова (ФЕЦЦ).  Церемонија пријема у чланство одржаће се 15. маја 2017. године, у Валети на Малти.

Обнављање чланства у ФЕЦЦ значајан је успјех Општине Херцег Нови, јер се на овај начин Херцег Нови враћа у групу градова са признатом карневалском традицијом, гдје му је и мјесто.
Чланство у ФЕЦЦ обезбјеђује међународне контакте кроз организацију карневалских свечаности, а руководство Федерације чине људи који су се до сада доказали у пословном и финансијском свијету.
Подсјећања ради, Херцег Нови је био прва општина у Црној Гори која се учланила у ФЕЦЦ. Члан је био до 2000. године, када је због немара локалне управе искључен из овог удружења.
Обнављању чланства значајно је допринијела и новска невледина организација "Машкаре", која ће такође, као карневалска група, бити примљена у Федерацију.
Као удружење Новљана које ради на промоцији, очувању и афирмацији карневалске традиције града 2015. године добили су могућност да учешћем на Ријечком карневалу представе свој град и након 33 године поново отворе врата за сарадњу са осталим најбољим карневалима у региону.  Уз помоћ Општине Херцег Нови у послиједње двије године обишли су 11 карневала представљајући наш град.
-Тиме смо засигурно показали озбиљност, вољу и значај поновног пријема града у ФЕЦЦ, али и онога чему тежимо након пријема - организације великог међународног карневала у Херцег Новом, са циљем обогаћивања културно-туристичке понуде - казао је Иван Пеулић испред НВО "Машкаре.
Чланством у ФЕЦЦ Херцег Нови добија шансу да као град учествује на иностраним карневалима, попут оних у Шпанији, Португалу, Грчкој, Италији, а онда и да групе из тих земаља буду наши гости.
- Као добри домаћини Општина Херцег Нови и Јавна установа културе "Херцег-Фест" препознали су значај Федерације и показали несебичну вољу тиме што су на Празнику Мимозе прошле и ове године угостили водеће људе и карневалске групе из породице ФЕЦЦ-а, са којима је успостављена стална комуникација и сарадња. Та сарадња се крунише за 15 дана на главној конвенцији на Малти пуноправним чланством Херцег Новог и  карневалске групе НВО "Машкаре" у највећу карневалску породицу - истакао је Пеулић.
ФЕЦЦ је основан 1980. године и од тада окупља јавна тијела, невладине и аматерске организације, у циљу очувања и промовисања карневалске традиције као културног насљеђа сваког од чланова. Од 2001. године чланство се шири и на градове ван граница Европе. Бити дио ФЕЦЦ-а доприноси удруживању културних и фестивалских ресурса, јачању веза међу градовима и људима, као и бољој туристичкој промоцији градова и држава.