Nas27102021aaaaМинистар екологије, просторног планирања и урбанизма проф. др Ратко Митровић, предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић и представници Агенције за заштиту природе и животне средине и компаније Порто Монтенегро обишли су данас бродоградилиште Бијела - локацију некадашње “црне тачке ” одакле се вршио одвоз грита, гдје су у току завршни радови на пројекту ремедијације земљишта, започети у марту 2019. године.

Разлог посјете је почетак значајних радова у оквиру Бродоградилишта Бијела: Изградња центра за поправку и ремонт јахти и суперјахти.

Како је истакао министар Митровић након обиласка, по доласку на чело министарства, постојао је отворени проблем шта радити са даљим извозом грита. Постојала је могућност и раскида уговора са компанијом “Валго”, што би даље довело у питање реализацију овог пројекта.

-Били смо истрајни и водили дуге разговоре и на крају смо нашли заједничко рјешење, након чега су они наставили пуним темпом да раде овај посао. Налази Центра за екотоксиколошка испитивања говоре да се квалитет воде много поправио, то се види на основу истраживања о утицају загађења на шкољке. Ми сада не ријешавамо само проблем овог бродоградилишта, већ и проблем водног биодиверзитета на овом подручју бококоторског залива. Наравно, све то ће утицати и на развој туризма, нагласио је министар Митровић.

Он је посебно истакао проблематику око студије локације, односно шта радити даље са овим простором и колико га озеленити.

-Кад буде завршен објекат, то ће бити зелена оаза. Хале ће бити задржане, а по крововима и околним просторима ће бити имплементирано што више зелена, како би цијели простор био огледни примјер уређене зелене површине, истакао је министар Митровић и нагласио да ће будући Центар моћи да ремонтује све типове јахти, без обзира на величину, што је значајно за Херцег Нови, Црну Гору и Јадран. Према плану, у јуну ће почети изградња центра за поправку и ремонт јахти и мегајахти.

Предсједник Катић нагласио је да му је драго што се коначно приводе крају радови на ремедијацији тла на простору бродоградилишта, истичући да су овај пројекат и простор од веома великог значаја за општину Херцег Нови, а посебно за подручје мјесне заједнице Бијела.

-Ја сам и у претходном периоду имао састанке и разговоре са представницима нових инвеститора, који овдје имају позамашне планове. Ми као локална управа подржавамо да се овај простор коначно стави у функцију, јер је заиста катастрофално да овај простор овако изгледа последњих неколико година. Оптимисти смо да након завршетка радова у јуну и инвеститори крену са њиховом реализацијом овог пројекта, како би коначно Херцег Нови и овај дио града заживио, као што је било некада раније, нагласио је Катић.

Данашњем обиласку простора бродоградилишта присуствовали су и потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур и директор Управе јавних радова Црне Горе, Боро Лучић.

Компанија Adriatic 42 која управља бродоградилиштем у Бијелој, добила је урбанистичко-техничке услове за реконструкцију постојећих објеката. Једна од кћерки-фирми компаније PM Holdings Limited, која је 2016. године откупила Adriatic Marinas  која реализује пројекат изградње и управљања марином за суперјахте Порто Монтенегро, добила је почетком септембра зелено свијетло Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма издавањем урбанистичко-техничких услова.