Sastanak16072021NSLДелегација Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе, на челу са директорицом Иреном Радовић и предсједником Одбора директора ИРФ-а Велизаром Калуђеровићем боравила је данас у Општини Херцег Нови, гдје су са предсједником локалне самоуправе Стеваном Катићем, предсједником локалног парламента Иваном Отовићем И сарадницима разговарали о интензивирању сарадње и могућностима побољшања економске слике града, у шта спада помоћ за микро, мала и средња предузећа, али и финансирање пројеката уз помоћ ИРФ-а и европских фондова.

Предсједник Катић изразио је задовољство данашњом посјетом делегације ИРФ-а, и нагласио да се ради о првој посјети на овом нивоу, као и да током претходних година ИРФ и руководства ове институције нису посјећивали херцегновску локалну самоуправу.

Sastanak16072101

-Разговарали смо о бројним темама када су у питању инвестиције у Херцег Новом, али и о будућој сарадњи која ће, сигуран сам, бити интензивнија него што је била у претходном периоду. Нама је свакако интерес побољшање квалитета рада свих привредних субјеката на територији општине Херцег Нови, а како смо се данас договорили, у наредном периоду ћемо одржати заједничке састанке и са њима, казао је Катић и додао да је једна од тема била и могућност финансирања пројеката Општине Херцег Нови кроз ЕУ фондове.
Било је задовољство имати један овако динамичан, квалитетан и продуктиван састанак са предсједником Катићем и његовим тимом, истакла је након састанка директорица ИРФ-а.
Према њеним ријечима, током састанка је разговарано о конкретизацији сарадње у значајном броју додатних области. Током претходних година реализовано је преко 62,5 милиона еура за пројекте, са доминантним акцентом на туризам и угоститељство, а само током последњих годину дана реализовано је преко 16,5 милиона еура за пројекте на територији општине Херцег Нови.

Sastanak16072102

-Уважавајући оно што су приоритети предсједника Катића и његовог тима, а који се прије свега односе на инфраструктуру, одрживи развој и „зелено“ финансирање, а то су пројекти који у цијелости кореспондирају са оним што је стратешки оквир и што су смјернице дјеловања ИРФ-а, очекујемо да ће у скором периоду бити конкретизовани састанци са инвеститорима, са фокусом на микро, мала и средња предузећа, као и да сагледамо могућности да се кроз сарадњу и коришћење европских фондова реализује значај број пројеката који се односи на унапријеђење путне инфраструктуре, као и оне санитарне димензије и третмана отпада. Оно што ће бити посебан фокус је дефинитивно промовисање енергетске ефикасности и свих оних компоненти које чине „зелену“ економију, односно „зелено“ финансирање, казала је Радовић након састанка.
Она је додатно похвалила Општину Херцег Нови као институцију која је већ у значајној мјери направила искорак и која предњачи када је у питању коришћење капацитета који су расположиви на основу европских фондова. Херцегновска локална самоуправа има усвојену Стратегију развоја до 2027. године, са 104 предвиђена пројекта, „што је приличан раритет у Црној Гори“.
Радовић је честитала предсједнику Катићу и његовом тиму на амбициозој агенди и високом степену активности које ће ИРФ-у у значајној мјери олакшати пласмане.