Nas16072021Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју који је изграђен у Суторини данас је почео са радом.

Координаторка за изградњу Дневног центра Весна Самарџић казала је да је објекат комплетно опремљен, завршена је употребна дозвола, а јуче је стигла и лиценца ресорног министарства:

„То је представљало основни предуслов да наши корисници почну са коришћењем услуга. Доста корисника је данас стигло, а од понедељка ће у још већем броју. Ово је велики дан за Општину ХН, кориснике Дневног центра и њихове родитеље,  који су протеклих мјесеци били јако стрпљиви и захваљујем им се. Неће бити током љета колективног годишњег и радићемо у складу са епидемиолошким мјерама“, казала је Самарџић.

Општина Херцег Нови ће у наредна три мјесеца одрадити посебан правилник који ће утврдити цијену коришћења услуга Дневног центра, а након тога слиједи координација са министарством око начина финансирања:

„Лично сматрам да финансирање не треба да буде само о трошку Општине. То је заиста недопустиво, јер кад смо прије десетак година оснивали јавну установу био је договор и потписан меморандум о сарадњи са Министарством рада и социјалног старања да ће трошкове сносити и Општина и надлежно Министарство. Из Буџета Општине се годишње издваја око 130.000 еура за рад Дневног центра, док је Министарство финансирало око 20.000 што се тиче боравка корисника. Сматрам да то не смије да се прекине и тај трошак не смије да се прелије на родитеље, већ да и држава одговорно учествује у свим сервисима које декларативно и законима прописује. Вјерујем да ћемо наћи заједнички језик и да ће се ова ствар ријешити, како за Херцег Нови,  тако и за све друге општине, јер је проблем исти у читавој Црној Гори.

Када је ријеч о корисницима који имају више од 27 година, Самарџић је казала да ће то питање такође ријешавати са државом, јер овај пројекат захтјева сагледавање броја потенцијалних корисника, али и начина финансирања.

„Ми првенствено морамо ријешити финансирање и начин финансирања Дневног центра, да бисмо могли да размишљамо о другим сервисима. Радићемо у том правцу, јер је то заиста потреба наших суграђана и родитеља тих корисника. Корисници садашњег Дневног центра, прелазе одређене године, па ће тако по природи постати корисници потенцијалног новог центра 27+. Даље ћемо ово питање ријешавати у договору са државом, јер то је врло битан пројекат, а не може једна локална самоуправа да покрива и организационе и финансијске конструкције“, нагласила је Самарџић

Један од запослених Петар Ковачевић казао је да су послије четири и по мјесеца паузе сви једва чекали да почну да раде.

„Наш позив је да помогнемо дјеци, а можемо им помоћи ако Дневни центар ради. Сада имамо велики простор и биће нам много лакше радити него у просторијама које смо прије користили на Топлој. Сада сваки запослени има свој кутак и дјеца ће сигурно бити задовољнија. Дјеци прија промјена и јутрос су стигли насмијани и жељни рада као и ми“, казао је Ковачевић.

Нови објекат има 10  просторија од којих је шест за рад са дјецом, као и спортски терен који ће много значити корисницима јер су до сада ишли у Спортски центар.

„У плану је да уредимо двориште и претворимо га у башту и да дјеца тако имају још једну занимацију више. Добили смо и пар донација, тако да смо опремили и просторије“, казао је Ковачевић.

Услуге Дневног центра тренутно користи 11 корисника, а простор од 270 квадрата и могућност пријема 25 корисника. 

Изградња Дневног центра реализована је у сарадњи са америчком морнарицом преко Амбасаде САД.  Вриједност  пројекта је преко 200 хиљада долара.