Saradnja2206Предсједница Руско-српске фондације за културу и наслијеђе Наталија Шатилина боравила је јуче у посјети Општини Херцег Нови, гдје је са предсједником Скупштине општине Иваном Отовићем разговарала о успостављању сарадње на пољу културе и образовања, али и економије, што ће за резултат имати бољу посјећеност руских грађана Црној Гори и Херцег Новом, а уједно и сарадњу установа културе и умјетности.

Како је током састанка истакнуто, Руско-српска фондација за културу и наслијеђе је већ била активна ове године, како на пољу набавке вакцина Спутњик V у сарадњи са Министарством здравља Црне Горе, у чему је Шатилина имала активну улогу, тако и у посредовању између градова, универзитета и асоцијација у циљу успостављања споразума о сарадњи, а један од примјера је и братимљење Ивањице (Србија) и Ростова Великог (Русија).
Она је подсјетила и да је у међувремену отворен Дом руско-српског пријатељства у Ивањици, уз напомену да фондација посредује између установа културе двије земље, у циљу успостављања културне размјене и гостовања фолклорних и етно група на музичким фестивалима.
Предсједник локалног парламента Отовић увјерен је да ће сарадња са фондацијом допринијети развоју односа између Херцег Новог и Санкт Петербурга и Русије у цјелини.
-Сваку инцијативу која за циљ има побољшање односа двије земље, сарадњу на пољима културе, економије, образовања, ми ћемо подржати. Сигуран сам да ће ова сарадња, која је тек у повоју, донијети нова искуства и привредни бољитак, не само у току љетње туристичке сезоне, већ цијеле календарске године, закључио је Отовић.