Grad festivala

Herceg-Novi je grad koji živi tokom čitave godine, upravo zahvaljujući brojnim kulturnim i sportskim aktivnostima koje se ovdje tradicionalno odvijaju.

"Praznik Mimoze"

Svakako najznačajnija turističko-propagandna manifestacija na prostorima bivše i ove države. Organizuje se od 1969. godine. Ovaj festival uobičajeno traje cijeli februar. "Praznik mimoze" je manifestacija u slavu cvijeta mimoze koja u ovoj opštini izdašno uspijeva u vrijeme kada je ostatak Evrope pokriven snijegom. Utemeljena je i opstaje na osnovama tradicije karnevalske svječanosti, nekada tipičnih za ove krajeve. Specifičan začin daju mlade Novljanke zvane mažoretke i pleh muzika. U okviru Festivala odvija se veliki broj turističkih, zabavnih, kulturnih, sportskih i drugih raznih programa.

"Hercegnovski zimski salon"

Vrlo prestižna likovna manifestacija, koja traje duže i od "Praznika Mimoze". Po pravilu, otvaranjem zimskog salona, otvara se i  "Praznik Mimoze".

"Hercegnovski filmski festival"

Nekadašnji Jugoslovenski festival filmske režije.

U Herceg-Novom, gradu koji je prvi bioskop imao 1919. godine, u kome je "LOVĆEN FILM", od 1951. do 1955. godine, imao svoj najbolji period, gradu koji je dao poznate filmske stvaraoce, pionire filma na ovim prostorima, Antona Lukatelija, Steva Lepetića, Aleksandra Sekulovića, Sima Čolovića, do danas u Holivudu aktuelnog i poznatog kamermana Bojana Bazelija, od 1987. godine se održava ovaj Festival domaće kinematografije, a utemeljitelj mu je, takođe Novljanin poznati filmski radnik Milan Žmukić. Festival se održava u prvoj dekadi avgusta, na jedinstvenoj sceni ljetnje pozornice  "Kanli kula" .

"HAPS" - Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti

Po početnom konceptu u ovoj manifestaciji učestvovala su amaterska pozorišta iz cijele zemlje, međutim posljednjih godina preovlađuju profesionalna pozorišta. Održava se  tokom aprila mjeseca.

"Sunčane skale"

Zabavno-muzički festival, koji, pored domaćih, kroz tri festivalske večeri  ("Prinčeve nagrade", "Veče novih zvijezda" i "Pjesma ljeta") okuplja i inostrane pjevače. Održava se u mjesecu julu i traje 3 dana.

"Dani muzike"

Ovaj međunarodni festival klasične muzike nekada je okupljao uglavnom mlade talente, a danas na njemu učestvuju vrlo cijenjeni autori i izvođači klasične muzike iz cijelog svijeta. Održava se u mjesecu julu. "DANI MUZIKE" imaju i svoj drugi dio u periodu novembar - januar, pa je zbog tog perioda i nazvan "ZIMSKI DANI MUZIKE".

"Trg od knjige"

Međunarodni sajam knjiga koji se upravo pod tim imenom počeo održavati u parku ispred Instituta „Dr Simo Milošević", zatim se kratko vrijeme održavao pod imenom  "OTVORENA KNJIGA" dok se poslednjih godina pod imenom "TRG OD KNJIGE" održava u Starom gradu na Belavisti. Održava se tokom jula mjeseca.

"Guitar Art summer fest"

Ovaj festival predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svakog ljeta okuplja klasične, a i ostale, gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svjetskih gitarista. Razmjena znanja, prakse i iskustava, kao i upoznavanje sa domaćim i svjetskim tokovima u savremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi, kao neophodna nadgradnja edukativnoj osnovi, primarni je cilj ovog projekta. Istovremeno, tokom sedam radnih dana i kroz raznovrsne slobodne aktivnosti, po prvi put kod nas ostvaruje se ponuda i koncept radnog ljetovanja. Održava se sredinom avgusta.

Operski festival “Operosa”

“Operosa” (http://www.operosa.org/sr) je operski i festival klasične muzike koji ima za cilj promociju mladih i talentovanih operskih pjevača. Ovo je prvi operski festival u Crnoj Gori. Tokom ljeta, mladi i renomirani pjevači sa Balkana, kao i inostrani muzički saradnici, izvode neka od najpoznatijih svjetskih operskih djela. Organizator festivala je “Operosa”, međunarodna platforma za povezivanje, razmjenu znanja i informacija iz oblasti izvođačkih umjetnosti, čija je misija da operu prikaže kao modernu i zabavnu formu i omogući mladim umjetnicima razvoj kroz rad sa vrhunskim producentima.