NSL25122023U susret današnjem najradosnijem prazniku koji proslavljaju rimokatolički vjernici i drugi hrišćani koji poštuju gregorijanski kalendar, sinoć je u župnoj crkvi Svetog Jeronima u Herceg Novom tradicionalno služena ponoćka.

Svečanoj misi prisustvovali su predstavnici Opštine Herceg Novi - glavni administrator Nenad Đorđević, menadžer Dušan Vukić i pomoćnik načelnice Službe za inspekcijske poslove Darko Klasić.
Župnik hercegnovske župe Sv. Jeronima, don Siniša Jozić Svečane poručio je da je Uskrs najveći hrišćanski praznik ali je Božić najradosniji.
„Božić i Badnje veče kroz istoriju su doticala ratnička srca. Stari Grci su prestajali sa ratovima za vrijeme olimpijskih igara jer je to bila svetinja. U tim trenucima čovjek mijenja svoje srce, svoju pamet, bude raznježen, bude drugačiji, kao kad se djete rodi. Možda imate iskustava kada ste bili možda u svađi sa najbližima, kada se djete rodi, srce nekako popusti, ljutnja padne, čovjek pređe preko stvari jer je došao novi život. Vrijeme je za novi početak, novi put, nove mogućnosti i novi pogled. Zato nas ovi dani podstiču, ako ništa, bar da izađemo iz svojih „rovova“ životnih, ratnih i da prestanemo gledati kroz „mrziteljske nišane“, poručio je don Jozić.

Zato je Božić drugačiji, lijep, topao i poziva nas na drugačije promišljanje i mogućnost, ne samo o rođendanu Isusa Hrista već o utelovjenju Gospodinovu.
„Isus uzima oblik ljudskog tijela postaje nam sličan u svemu jednako osim u grijehu i time nam pokazuje da i mi vrijedimo nešto, da nismo ništavni i nikakvi, da nas je stvorio takvim kakvi jesmo“, poručio je don Jozić.