GANSL240524Udruženje Glavnih administratora lokalnih samouprava u Crnoj Gori danas je zvanično osnovano na Skupštini održanoj u hotelu Palmon Bej, a za sjedište Udruženja izabran je Herceg Novi.

Na osnivačkoj skupštini usvojen je Statut Udruženja Glavnih administratora i izabran izvršni odbor, za predsjednika skupštine izabran je Glavni administrator Opštine Herceg Novi, Nenad Đorđević dok je za predsjednicu Udruženja izabrana Glavna administratorka Opštine Budva, Nevenka Božović Jovović.
Đorđević je u uvodnoj riječi podsjetio je da se prva sjednica, pod pokroviteljstvom Ministarstva javne uprave održala u Podgorici, kada su Glavni administratori analizirali primjenu pravila upravnog postupka i odlučili da bi bilo korisno nastaviti susrete radi bolje saradnje. Druga sjednica uslijedila je u Budvi, a treća u Ulcinju.
Kako je pojasnio, dosadašnji stavovi Glavnih administratora nisu bili prezentovani stručnoj i laičkoj javnosti pa je zaključeno da je potrebno osnovati Udruženje kroz čiji će rad dobiti i formalni izraz.
„Ključni faktor kohezije Glavnih administratora je vladavina prava, razmjena iskustava, ujednačavanje pravne prakse, jasna i snažna uloga Glavnog administratora prvenstveno kao drugostepenog organa u funkciji kontrole zakonitosti pojedinačnih pravnih akata. Kroz svoje udruživanje glavni administratori dobijaju izraz i kao kolektivitet. Ustav, zakoni, odluke Skupštine lokalnih samouprava i drugi propisi, pravilna primjena u pojedinačnim pravnim situacijama pravnih normi, želja za unaprijeđenjem lokalnih samouprava i efikasnom lokalnom administracijom nas okuplja i drugih ambicija nemamo. To će biti putevi kojim će se kretatiti naše Udruženje“, kazao je Đorđević.
Kako je na otvaranju osnivačke skupštine Udruženja rekao predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, stručno usavršavanje i kontinuirano unaprijeđenje pravnog ambijenta će sigurno biti temeljne aktivnosti Udruženja Glavnih administratora, s ciljem jačanja administrativnog kapaciteta lokalnih samouprava.
“Osnivanje ovog udruženja predstavlja i korak ka unaprijeđenju i dosljednom poštovanju ustavnosti i zakonitosti, koje su vrhunske pravne i etičke vrijednosti građanskog društva. Radom na jačanju pravne države i vladavine prava, afirmaciji prava kao struke i nauke, i očuvanju i jačanju samostalnosti funkcije glavnog administratora, doprinosimo zajedničkom cilju - boljoj, pravednijoj i efikasnijoj lokalnoj upravi”, kazao je Katić.

Osnivanje Udruženja pozdravio je predstavnik Ministarstva javne uprave Zlatko Gligorović istakavši da imaju saradnju sa svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori.
„Mislim da je ovo dobar temelj, mogućnost da se na neki način kodifikuje postupanje glavnih administratora kao drugostepenog organa“, kazao je Gligorović.
Osnivačkoj skupštini Udruženja prisustvovali su Glavni administratori iz cijele Crne Gore, saradnici iz stručnih službi i službenici lokalnih samouprava, potpredsjednica Skupštine opštine Herceg Novi, Dragana Stanišić i sekretarka za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mila Petijević.