01preventSlužba komunalne policije i inspekcijskog nadzora Opštine Herceg Novi, u saradnji sa Centrom bezbjednosti, sprovodi akciju koja ima za cilj upoznavanje građana sa novim mjerama za suzbijanje epidemije virusa covid-19.

Službenici intenzivno obilaze teren i komuniciraju sa građanima kako bi im ukazali na značaj poštovanja svih donesenih mjera, kao i na ličnu odgovornost koju svako od nas ima u cilju zaštite svojih najbližih i javnog zdravlja, ističe načelnica Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marija Bošković.
Fokus preventivnog djelovanja u ovom trenutku su opšte mjere, koje se odnose na nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, održavanje fizičke distance, neophodnu dezinfekciju ruku, ponašanje u ugostiteljskim objektima, trgovinama i javnom prevozu.
Kako objašnjava, u momentu kada je na teritoriji cijele Crne Gore proglašena epidemija virusa covid-19 važno je da službenici na terenu ulože maksimalne napore u tačno i pravovremeno informisanje građana o naredbama, preporukama i sankcijama za nepoštovanje mjera zaštite zdravlja stanovništva.
Bošković ističe da Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora nastavlja sa svakodnevnim kontrolama poštovanja naredbi, u skladu sa ovlašćenjima koja su dobili najnovnijim izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Podsjećamo, od sinoć je uvedeno više novih privremenih mjera na teritoriji cijele Crne Gore, sa ciljem sprečavanja širenja virusa covid-19:
-    Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 7 godina,osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera;
-    Okupljanje osoba ograničava se na cijeloj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba u zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra (ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja);
-    Zbog izuzetno visokog epidemiološkog rizika koji nose pojedini skupovi, produžena je do 6. avgusta primjena mjera donijetih 30. juna: zabrana rada disko klubova/barova i noćnih klubova/barova i zabrana organizovanja svadbi, maturskih, rođendanskih i drugih privatnih proslava;
-    Produžena je do 30. jula primjena mjera donijetih 7. jula kojima se: zabranjuje održavanje zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima i prekida rad prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad;
-    U opštinama Herceg Novi, Bar, Budva, Kotor, Tivat i Ulcinj produžena je do 30. jula primjena mjere zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskim objektima, uključujući i pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama, u periodu od ponoći do 06 časova narednog dana.