ArhusNSL16724Arhus karavan, koji je pokrenulo Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u saradnji sa Eko-fondom, Agencijom za zaštitu životne sredine i Arhus centrima iz Podgorice, Berana, Nikšića i Kolašina danas je posjetio Opštinu Herceg Novi.

U okviru prezentacije predstavljene su novine Zakona o upravljanju otpadom, koji se između ostalog, bazira na Arhuskoj konvenciji, kao jednom od najznačajnijih novijih međunarodnih ugovora u oblasti životne sredine, koji povezuje ljudska prava sa procedurama i instrumentima politike i prava u oblasti životne sredine. Konvenciju je potpisalo 49 zemalja a usvojena je u danskom gradu Arhusu 25. juna 1998. godine.
Prema riječima šefice Odsjeka za upravljanje otpadom u Direktoratu za ekologiju, Jasmine Janković Mišnić, osnovne novine ovog zakona su proširena odgovornost proizvođača za sedam proizvoda kao i zabrana upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i plastičnih kesa koja stupa na snagu od oktobra.
„Cilj nam je da sa novinama, čija primjena počinje veoma brzo, upoznamo građane, privrednike kao i komunalna preduzeća u opštinama. Novina je i formiranje državne komunalne inspekcije koja ima za cilj da se implementacija zakona kontroliše na mnogo većem nivou nego što je to do sada bio slučaj“, istakla je Janković-Mišnić.

Arhus karavan predstavlja važan korak ka boljoj informisanosti i edukaciji građana o zaštiti životne sredine, čime se u praksi sprovode principi Arhuske konvencije.