nas23112021U sali Skupštine opštine Herceg Novi danas je održana centralna javna rasprava na Nacrt Odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji opštine Herceg Novi.

Kako je istakao v.d. sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Dejan Radonić, javna rasprava po ovom pitanju je bila prilika da građani svojim predlozima i sugestijama odluku učine boljom sa materijalno-pravnog i formalno-pravnog aspekta.

-Osnov za donošenje Odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji opštine Herceg Novi se nalazi u Zakonu o putevima, kojim su utvrđene vrste naknada koje se plaćaju za korišćenje javnih puteva, a koji takođe propisuje da visinu, način i uslove plaćanja naknada za opštinske puteve i dijelove državnih puteva koji prolaze kroz naselja utvrđuje jedinica lokalne samouprave, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore. Visina naknada utvrđenih u ovoj Odluci predstavljaju maksimalne iznose koje opština može utvrditi svojom Odlukom i ne može biti veća od naknada za korišćenje državnih puteva, istakao je Radonić.

Kako je pojasnio, glavna novina u odnosu na staru Odluku kojom je bila regulisana ova oblast, je da prihode od naknada sada utvrđuje i naplaćuje Opština svojim rješenjima, što je do sada bilo u nadležnosti Komunalno stambenog preduzeća.

Odluka je usklađena sa Zakonom o putevima i Odlukom Vlade Crne Gore o naknadi za korišćenje državnih puteva. Propisani su visina, način i uslovi plaćanja naknada za korišćenje opštinskih puteva, naknada za vanredni prevoz, godišnja naknada za zakup putnog zemljišta i drugog zemljišta koje pripada putnom pojasu, naknada za postavljanje cjevovoda, vodovoda, kanalizacije, električnih i komunikacijskih vodova i srodne infrastrukture, naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa puta, zavisno od vrste, kategorije i površine objekta.

Javna rasprava na Nacrt Odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva trajaće do 26. novembra, a do sada nije bilo pisanih primjedbi. Predloge, sugestije i mišljenja na Nacrt Odluke građani mogu dostaviti u pisanoj formi na adresu Opštine Herceg-Novi – Sekretarijat za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, preko Građanskog biroa Opštine ili mjesnih zajednica, a u elektronskoj formi na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Nacrt Odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji opštine Herceg Novi možete pročitati i preuzeti na linku: http://www.hercegnovi.me/sr-yu/predsjednik-opstine/kabinet-predsjednika-opstine/kabinet/352-javna-rasprava-na-nacrt-odluke-o-naknadama-za-koriscenje-opstinskih-puteva-na-teritoriji-opstine-herceg-novi .