NAs08122021U toku su radovi na sanaciji 1,3 kilometra puta između naselja Kosići i Porobići, čijim završetkom će grad dobiti uređenu, direktnu kolsku vezu između Mojdeža i Mokrina.

Izvođač radova je kompanija „Bokić“, finansijska sredstva je obezbijedila Uprava javnih radova, na osnovu ugovora sa Opštinom Herceg Novi. Predlog mjera za sanaciju, premjer i predračun radova uradila je Agencija za izgradnju i razvoj grada, koja i prati sprovođenje projekta.

Pored intervencija na dionici Porobići – Kosići, druga faza podrazumijeva izvođenje radova na još dvije lokacije: Osnovna škola u Sutorini – naselje Lučići i Osnovna škola u Sutorini – Tijesni klanac. Ugovorena ukupna vrijednost ovih radova je više od 145 hiljada eura.

Riječ je o nastavku projekata kojima se saobraćajno povezuju i približavaju dva dijela hercegnovske opštine, pa će se od jednog do drugog naselja stizati za desetak minuta, a ne više od pola sata koliko je do sada bilo potrebno.

Prva faza sanacije trase Porobići – Kosići urađena je prošle godine, kada su izvedeni radovi na ravnanju i nasipanju terena, izrađeni kanali i sanirani najkritičniji dijelovi puta u dužini od 600 metara, u šta je uloženo više od 45 hiljada eura. Dodatno, lokalna uprava je uložila u sanaciju puta kroz Tijesni klanac, koji povezuje naselja Mojdež i Sutorina.

Nakon završetka druge faze sanacije grad će dobiti uređen kolski put od Mojdeža do Mokrina, odnosno do regionalnog puta prema Bosni i Hercegovini.

Tokom protekle tri godine u ovaj putni pravac je uloženo ukupno više od 300.000 eura. Rezultat projekta je povezivanje i približavanje dva dijela hercegnovske opštine, što će mještanima Sutorine, dijela Igala, Mojdeža, Sušćepana i Ratiševine olakšati saobraćanje prema zaleđu i Trebinju, te unaprijediti uslove za brzo reagovanje u slučaju požara.