DanijelaNSL27072023“I riječ je djelo”, naziv je programa posvećenog nematerijalnom kulturnom naslijeđu, koje će u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom, u subotu, 29. jula, sa početkom u 21:00 čas, održati direktorka JU Muzej i galerija Tivat, Danijela Đukić, etnolog antroplog.

Đukić se bavi socio-kulturnom antropologijom, a u dosadašnjem radu, najviše se posvetila unaprijeđenju i vidljivosti elemenata nematerijalne kulturne baštine Crne Gore, kao i načinu finansiranja i modelu održivosti u razvojnim lokalnim i republičkim planovima i UNESCO zaštićenim područjima.
Na predavanju u Paviljonu, fokusiraće se na aktuelne razvojne teme, kao što su problemi u nematerijalnom nasljeđu i organizacionom ponašanju uprava, neophodnosti uvođenja etičkog kodeksa, te vezu između klimatskih promjena i nematerijalnog nasljeđa sa osvrtom na Wiki Loves Living Heritage. Osim toga ukazaće na potrebu za podizanjem svijesti o UNESCO Konvenciji za zaštitu elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa, koja je usvojena 2003 godine i kojoj je UNESCO misija posvetila posebnu pažnju tokom 2023. godine u susret obilježavanju 20 godina od njenog usvajanja.
Organizaciju programa, koji se održava pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi potpisuje Ksenija Matović, organizatorka programa kulture i nauke u Paviljonu Gradske muzike.