ZatvaranjeTrgaNSL2023„Trg od knjige“, međunarodna manifestacija koja već 21 godinu okuplja na Belavisti ljubitelje pisane riječi, pisce i izdavače, završen je dodjelom plaketa za izdavački poduhvat godine, najbolju ediciju, najbolju dječiju knjigu i najljepšu knjigu.

Tokom poslednje večeri sajma svoj roman „Unutrašnje more“ promovisala je Danice Vukićević, dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade.
Prema odluci stručnog žirija - mr Višnja Kosović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović, prestižnu nagradu „Plaketu za izdavački poduhvat godine“ zaslužila je monografija istoričarka umjetnosti Marina Matić „Manastir Savina u XVIII veku – pravoslavni identitet i mletačka vlast“, čiji su izdavači: Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC i Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu.
„Profesorka doktorka Marina Matić uobličila je složenu sliku političkih, ekonomskih i konfesionalnih odnosa u kojima se, upravo u 18. vijeku, za vrijeme mletačke vladavine nad Herceg Novim, pojavila i, kroz mnoga trvenja, ostvarila inicijativa za podizanje velike crkve Uspenja Bogorodičinog u Savinskoj dubravi. Taj hram će postati znamenit po svom duhovnom zračenju, umjetničkom skladu i lijepom saglasju sa prirodnim okruženjem i hramovima drugih vjera u, kako više puta konstatuje autorka, multikonfesionalnoj Boki“, piše u obrazloženju žirija.
Nagradu za najbolju ediciju žiri je dodječlio Izdavačkom preduzeću Clio iz Beograda za ediciju AGORA u kojoj je ove godine izašla i knjiga Nadziranje demokratije, Slaviše Orlovića.
„Ova edicija predstavlja izuzetan presjek vremena iz kojeg izlazimo, ali i ovog kojem pripadamo i u kojem se naslućuju obrisi jedne nove civilizacijske ere. U njoj se pojavljuje niz značajnih knjiga kojima često nije cilj da daju odgovore, već da postavljaju pitanje i otklanjaju nedoumice, ponekad da u potpunosti pomjere ugao gledanja na probleme i značajno promjene diskurs čineći svijet još izazovnijim mjestom“, stoji u obrazloženju.
Nagradu za najbolju dječiju knjigu Žiri dodjeljuje izdavaču ODISEJA iz Beograda za knjigu CRVENILO ili zašto nije smešno kad nekog kinjiš, belgijskog autora Jana de Kindera. Objavljivanje knjige je pomogao program „Kreativna Evropa“ Evropske unije.
„Ilustracijama ekspresivnog manira, dinamičnih linija i vanserijske kompozicije uspješno prikazuje emocije i stvara direktne i snažne narative upečatljive atmosfere. Crteži svedene palete, kojom dominiraju nijanse crvene boje, vizuelno pojačavaju značenje teksta do te mjere da vam se čini da verbalni dio postaje tek ukras slike. Istovremeno, njegov likovni izraz teži univerzalnosti, njegov lični kulturološki milje gotovo je nevidljiv, a primijenjene vizuelne matrice mogu pripadati bilo kojoj kulturi“, navode članovi žirija.

Nagradu za najljepšu knjigu žiri dodjeljuje izdavačima Obodsko slovo i Štampar Makarije za dvojezičko izdanje Njegoševog Gorskog vijenca.
„Riječ je o prevodu Vase Mihailovića, jednog od najuglednijih američkih slavista srpskog porijekla, koji se pojavio u Americi 1986. godine. Tri godine kasnije izašlo je reprint izdanje u Beogradu, a ovom izdanju, autor je izvršio mnogobrojne popravke, tako da se na izvjestan način može govoriti o novom izdanju i ovaj prevod potvrđuje da je Njegoševo djelo jedno od ključnih nasljeđa evropskog romantizma, a Njegoš pjesnik i mislilac koji je vodio plodotvorni dijalog sa evropskom civilizacijom“, piše u obrazloženju.
Organizatori 21. Međunarodnog sajma knjiga Trg od knjige su JU Gradska biblioteka i čitaonica i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, a pokrovitelji Opština Herceg Novi i gradska Turistička organizacija.