Nevenka Mitrovic2023

Dugogodišnji kulturni radnik Herceg-Novog, bibliotekar savjetnik, nekadašnja direktorica JU Gradska biblioteka i čitaonica, istinski zaljubljenik u knjigu i bibliotekarstvo, u svoju profesiju, Nevenka Mitrović (64) preminula je nakon kraće bolesti.

Nevenkina odanost bibliotekarskom pozivu bila je besprekorna, a ona uvijek profesionalna, tačna, sa posebnom ljubavlju prema svakome ko je želio da uđe u svijet knjige, izučavanja i istraživanja. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, Katedra za opštu i komparativnu književnost, scenske umjetnosti i bibliotekarstvo. Od 1986. godine radila je kao bibliograf u Zavičajnoj zbirci Boke Kotorske u Gradskoj biblioteci i čitaonici, a potom bila na njenom čelu od 2002. godine. U tom periodu ostvarila se kao autor ili koautor brojnih monografskih publikacija, naučnih radova, urednik zbornika Boka, uredila je Zavičajnu zbirku Boke Kotorske u hercegnovskoj Gradskoj biblioteci, bila u organizaciji Trga od knjige... Zahvaljujući njenoj posvećenosti, novska Biblioteka zaslužila je  2011. prestižno priznanje „Dr Niko Simov Martinović“ kao  jedna od najboljih i najorganizovanijih  biblioteka u Crnoj Gori, kao moderna ustanova koja je odgovorila svim zahtjevima savremenog bibliotekarstva i potreba sredine u kojoj ostvaruje svoju kulturnu misiju.

U svojoj bogatoj stvaralačkoj zaostavštini veoma je značajan bibliografsko istraživački rad i bibliografska obrada značajnih kolekcija:

- Zavičajna bibliotečka zbirka Boke Kotorske (samostalan referat od 1986. godine) koja obuhvata bibliografsko istraživanje regije Boke, prikupljanje i kompletiranje, stručnu bibliografsku obradu, prema utvrđenim kriterijumima, popularizovanje kroz organizovanje izložbi, promocija zavičajnih tema i autora i izdavačku djelatnost utemeljenu na principu zavičajnosti. Obuhvata oko 15 000 bibliografskih jedinica, elektronski obrađenih u UNESCO programu ISIS/BIBLIO.

- Bibliografsko istraživanje za potrebe Zavičajne bibliotečke zbirke Boke Kotorske fondova: Nacionalne biblioteke Crne Gore i Narodne biblioteke Srbije (pregledala više od 200 000 stranica naslova stručne i naučne periodke i prema utvrđenim kriterijumima Zbirke selektovala više od 1500 stručnih i naučnih radova. Kao dio tročlanog tima, uradila je bibliografsku obradu dva veoma značajna fonda: Legat dr Dušana Petkovića koji obuhvata 5500 knjiga na stranim jezicima, stare i rijetke knjige i knjige uglavnom iz 19. vijeka, elektronski obrađenih u UNESCO programu ISIS/BIBLIO, dostupni na web site-u biblioteke, kao i fond Biblioteka Manastira Savina koja obuhvata 3784 bibliografske jedinice (knjige i serijske publikacije, stare i rijetke knjige i knjige uglavnom iz 19. vijeka), elektronski obrađena u UNESCO programu ISIS/BIBLIO.

Ostavila je neizbrisiv trag u kulturnom životu Herceg-Novog stavljajući među zidove i police biblioteke najznačajnije istorijske spise, ostavljajući ih budućim generacijama u naslijeđe.

Nevenka Mitrović biće sahranjena danas, 1. avgusta, na mjesnom groblju u Virpazaru.