zgradaohn2022Ni nakon današnje Centralne javne rasprave na Nacrt odluke o subvenciji troškova boravka djece u JPU Naša radost u Herceg Novom, nije bilo primjedbi niti sugestija građana, što potvrđuje da je dokument dobro napisan te da će sugrađani biti zadovoljni primjenom odluke nakon njenog usvajanja na sjednici Skupštine opštine Herceg Novi, saopštila je sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

„Opština Herceg Novi je prepoznata kao Opština koja promišlja i razmišlja o sugrađanima na način što donosi odluke koje su usmjerene na poboljšanje njihovog standarda. Ovo je jedna u nizu takvih odluka, a tiče se subvencije troškova boravka drugog djeteta u vrtiću. Osnovni uslov je da dvoje djece boravi u JPU Naša radost, a Opština će iz budžetskih sredstava koja su namjenski planirana za 2024. godinu finansirati 50 odsto troškova za boravak drugog djeteta. Zahtjev za finansiranje se podnosi vrtiću u skladu sa propisima ustanove, a ustanova je dužna da kompletnu dokumentaciju dostavi Sekretarijatu na uvid i dalje postupanje“, istakla je sekretarka Zambelić Pištalo.
Dodaje da je odluka pisana i u skladu sa preporukama UNICEF-a, a sa Nacrtom odluke saglasna je i JPU Naša radost.
„Preporuka UNICEF-a je da je neophodno što više djece obuhvatiti predškolskim vaspitanjem što u našem gradu nije problem jer veliki broj djece pohađa JPU Naša radost. Međutim, troškovi boravka su veći tako da su Opština i odbornici SOHN prepoznali potrebu da kroz ovu odluku to dodatno podrže. Sigurna sam da će na narednom zasijedanju ova odluka biti jednoglasno usvojena te da ćemo je moći primijeniti od novog upisnog ciklusa. U pripremi odluke smo tražili mišljenje ustanove i oni nisu imali komentar. Vjerujem da smo postigli saglasje i da je odluka na korist naših sugrađana“, zaključuje sekretarka Zambelić Pištalo.
Nacrt odluke o subvenciji troškova boravka djece u JPU Naša radost u Herceg Novom je na javnoj raspravi do srijede, 22. maja 2024. godine, nakon čega će Sekretarijat za kulturu i obrazovanje razmotriti eventualne primjedbe, predloge, sugestije i mišljenja učesnika i sačiniti Izvještaj.