naslovna08072024Međunarodni festival „Dani muzike“ ove će godine započeti spektaklom klasične muzike na Kanli kuli – 10. jula će se novskoj publici i gostima našeg grada predstaviti jedan od vodećih evropskih dirigenata, maestro Bojan Suđić, zajedno sa orkestrom i horom „Virtuozi“ i tenorom Sinišom Radinom.

Kako je istakao umjetnički direktor festivala, maestro Boris Kraljević, na svečanom otvaranju će nastupiti ansambl – hor i orkestar Virtuozi, sa programom koji je osmislio danas najznačajniji srpski dirigent i jedno od vodećih evropskih dirigentskih imena, Bojan Suđić.

„Otvaranje obećava da bude pravi i dostojan uvod, odnosno početak onoga što festival jeste, a to je praznik. Program pod nazivom „Muzički vatromet“ izvešće uvaženi i dragi gosti iz Beograda, a već narednog dana slijedi koncert koji je jedan od glavnih ciljeva ovakvih manifestacija, a to je inspirisanje i promocija mladih umjetnika koji su potekli iz naše sredine. Ove godine to je pijanista Simo Šišević koji ove godine zaokružuje svoje visokoškolsko obrazovanje na Kraljevskom koledžu u Londonu, a čiji rad pratim još od srednjoškolskih dana kada je bio u klasi uvažene koleginice Anke Asanović. Interesantno je i da je sam Simo s radošću prihvatio učešće mladih umjetnika, nagrađivnaih učenika Muzičke škole Herceg-Novog, i njima će se pridružiti mladi kontrabasista, Kristijan Jovićević“, kazao je maestro Kraljević u uvodnom izlaganju.

On je detaljno informisao novinare o programima koji će biti izvedeni u toku trajanja 41. Dana muzike, a potom se osvrnuo i na koncert koji će biti održan na zatvaranju festivala i koji će održati maestro Kraljević sa violinistom Vujadinom Krivokapićem, violončelistom Filipom Tomićem, te sopranom Milicom Zdravković.

„Taj program je naslovljen „Veče kamerne muzike“. Na repertoaru će biti djela Betovena i Šuberta. Istaknuti umjetnici Vujadin Krivokapić i Filip Tomić na Danima muzike su već dobijali ovacije, pa ćemo dati sve od sebe da tako bude i ovog puta. Uz kompozicije Franca Šuberta će nam se pridružiti Milica Zdravković  koju novska publika vrlo dobro zna”, istakao je Kraljević.

Kvalitet festivala, za koji se svojim velikim autoritetom u svijetu zalaže maestro Kraljević, biće potvrđen i ove godine već na otvaranju 10. jula, istakla je predsjednica Umjetničkog savjeta festivala, prof. klavira Milena Lučić.

„Na ovakvim festivalima, pored svih ostalih, često zablistaju neka posebna imena čija izvođenja ostaju dugo u pamćenju. Ove godine vjerovatno će to biti veliki umjetnik, pijanista Konstantin Bogino i sopran Miomira Vitas. Da maestro Kraljević ništa ne prepušta slučaju govori i činjenica da svake godine mladim talentima omogući da nastupe i pokažu do kojih su dometa oni stigli. U okviru programa “Podijum mladih” nastupiće mladi umjetnici i nagrađen učenici Muzičke škole HN. Vjerujemo da naš Boris veoma emotivno prilazi ovom zadatku jer je i sam bio učenik baš ove muzičke škole, tada malo čudo od djeteta, a danas maestro na ponos škole, grada i države iz koje je ponikao i pošao u svijet“, kazala je prof. Lučić i podsjetila da Herceg-Novi nije poznat samo po svojim ljepotama i simbolima, već je i oaza kulturnih dešavanja.

Ocjenivši da živimo u nelogičnim vremenima, sudeći po događanjima na svjetskom, regionalnom i lokalnom nivou, istakla je da je mladim naraštajima potrebno skrenuti pažnju na kvalitetne sadržaje.

„Pokušajmo ako je moguće da našoj mladosti uvijek u naslijeđe ostavljamo neke dobre navike, običaje i događanja poput ovih, kako bi oni lakše i bolje oblikovali svoj duhovni i emotvni život, što će im uvijek biti potrebno da odgovore izazovima koje život nosi“, poručila je prof. Lučić.

Producent festivala Milina Kovačević kazala je da su Dani muzike jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom u Herceg-Novom.

„U Dvorani Park biće održana četiri koncerta, Muzičkoj školi dva, a na Kanli kuli pravi spektal „Muzički vatromet“. Festival će svečano otvoriti ministarka kulture i medija Tamara Vujović, a govoriće predsjednik Opštine Stevan Katić i umjetnički direktor Boris Kraljević“, najavila je Kovačević.

Pokrovitelj 41. Međunarodnog festivala Dani muzike je Ministarstvo kulture i medija,  Opština Herceg-Novi i Turistička organizacija HN, a izvršni producent JUK Herceg fest. Festival su podržali i brojni sponzori.

Program 41. Međunarodnog festivala Dani muzike

10. jul, srijeda Kanli kula, 21

„Muzički vatromet“ – svečano otvaranje 41. Dana muzike

„Virtuozi“ – festivalski orkestar i hor (Srbija)

dirigent: Bojan Suđić

specijalni gost: Siniša Radin, tenor

 11. jul, četvrtak Sala Muzičke škole, 21.30

„Podijum mladih”

Simo Šišević, klavir (Crna Gora)

Program: Brams, Metner, Rahmanjinov, Marić, List

gosti koncerta:

Kristijan Jovićević, kontrabas

mladi talenti, nagrađivani učenici Muzičke škole Herceg Novi

12. jul, petak Dvorana „Park”, 21.30

Trio „Cordis” (Austrija)

Ismedina Kusturica, klavir

Otto Zeuner, violina

Elisabeth Augsten, violončelo

Program: Mocart, Juon, Šubert, Rimski-Korsako

14. jul, nedjelja Dvorana „Park”, 21.30

Nives Nenadović, klavir (Crna Gora)

Igor Novak, violončelo, (Crna Gora)

Program: Brams, Gačević, Glazunov, Rahmanjinov, Šuma

16. jul, utorak Dvorana „Park”, 21.30

Konstantin Bogino, klavir (Srbija/Francuska)

Miomira Vitas, sopran (Srbija/Francuska)

Program: Skrjabin, Čajkovski, Rahmanjinov, Tajfer, Debisi

18. jul , četvrtak Sala Muzičke škole, 21.30

Hürkan Ayvazoğlu, flauta, (Turska)

Ana Vasić, klavir (Srbija/Crna Gora)

Program: Hendl, Pulank, Kejdž, Fore, Jalcin, Dopler

20. jul, nedjelja Dvorana „Park”, 21.30

Veče kamerne muzike – svečano zatvaranje 41. Dana muzike

Boris Kraljević, klavir (Crna Gora/Singapur)

Vujadin Krivokapić, violina (Crna Gora)

Filip Tomić, violončelo (Srbija)

Milica Zdravković, sopran (Crna Gora)

Program: Betoven, Šubert

Cijena karte za svečano otvranje je 10 eura, dok će za ostale večeri 41. Dana muzike biti po 5 eura.