DaniMuzike110724Nastupom Festivalskog orkestra i hora „Virtuozi“ iz Beograda, pod rukovodstvom jednog od vrsnih srpskih i evropskih dirigenata, Bojana Suđića i sa specijalnim gostom tenorom Sinišom Radin sinoć je na Kanli kuli svečano otvoreno 41. izdanje Međunarodnog festivala Dani muzike.

Riječ o jednom od najstarijih i najuglednijih hercegnovskih festivala koji se održava od 10. do 20. jula, te se koncerti klasične muzike u tom periodu organizuju na Kanli kuli, u Dvorani „Park“, kao i Muzičkoj školi Herceg Novi.
Pokrovitelji Dana muzike su Opština Herceg Novi i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, izvršni producent JUK Herceg fest, a tradicionalni sponzori su Turistička organizacija HN, hotel Sun Resort i Institut Dr Simo Milošević.
Festival je svečano otvorila ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović ističući da Ministarstvo sa ponosom podržava Dane muzike prepoznajući njegov značaj za razvoj kulture i međunarodnu saradnju. 
“Tokom prethodnih godina ovaj festival nam je omogućio da uživamo u najznačajnijim djelima različitih epoha pod umjetničkim vodstvom Borisa Kraljevića. Posebno smo ponosni na činjenicu da je podrška mladim talentima izuzetna i oni ovdje imaju priliku da uče uz priznate umjetnike. Naša misija je da kroz ovakve događaje promovišemo prave umjetničke vrijednosti i doprinesemo kulturnom razvoju našeg društva. Slušanje klasične muzike je plemenito, zdravo i povezuje nas sa najdubljim slojevima našeg bića,” istakla je Vujović.
Festival Dani muzike počeo je da se organizuje 1983. godine, a nakon pauze od 13 godina, obnovljen je 2004. godine. Od njegovog obnavljanja generalni pokrovitelj festivala je Opština Herceg Novi, te se prisutnima na početku manifestacije obratio predsjednik Opštine Herceg Novi, gospodin Stevan Katić.
„Duže od četiri decenije naš grad je mjesto koje slavi umjetničku muziku okupljajući svjetski poznate umjetnike. Oni su dio svoje slave poklonili publici koja istinski uživa u umijeću i repertoarima koji su brižljivo birani za svako izdanje festivala. Zato s pravom možemo reći da je Herceg Novi jedinstven jer je malo gradova u svijetu koji uspiju da spoje vrhunsko muziciranje planetarno poznatih imena klasične muzike sa mediteranskim ambijentom na otvorenim scenama, poput tvrđave na kojoj smo večeras ili trga od muzike, takođe u srcu grada. Sve to daje posebnu čar i predstavlja savršenu simbiozu za potpun osjećaj ljepote klasike i našeg grada,“ naveo je Katić.
Kvalitetan program Dana muzike i ove godine je pažljivo odabrao vrhunski svjetski pijanista, umjetnički direktor festivala, maestro Boris Kraljević.
„Poput mnogih kulturnih centara i Herceg Novi je na svoj specifičan način dio širokog evropskog, pa i svjetskog auditorijuma u koji se naš jedinstveno lijep, zanimljiv i gostoprimljiv grad pretvara posebno ljeti. Osim probranog repertoara za solističke i nastupe kamernih ansambala iz regiona i Evrope ističemo prisustvo muzičara koji su potekli iz hercegnovske Muzičke škole, koji danas djeluju ili stiču znanja u krovnoj instituciji za muzičko obrazovanje u našoj opštini. Otvoren je tako prostor za mlade muzičare prilika za susret sa iskustvom već ostvarenih umjetnika, kao i mogućnost za sticanje novih znanja što i jeste misija našeg festivala. Iniciramo i podstičemo saradnju među umjetnicima koji žive i djeluju u našem gradu, kao i sa gostima Dana muzike iz inostranstva,“ naveo je Kraljević.
Izbor da festival ove godine otvori maestralni dirigent Bojan Suđić sa festivalskim orkestrom i horom „Virtuozi“ pokazao se odličnim, te je puno gledalište na Kanli kuli sinoć uživalo u svakom trenutku spektakularnog koncerta ovih virtuoznih umjetnika. Svaka nova izvedba je dobijala duge i glasne aplauze. Pred sam kraj programa muzičari su dobili stajaće ovacije i pozive da se u više navrate vrate na binu i izvedu kompozicije na bis.
Oduševljenje ovakvim reakcijama publike, ali i samim autentičnim ambijentom u kojem je organizovan koncert izrazio je i maestro Bojan Suđić.
“Zaista je puno srce svima – i meni i izvođaćima koji su ovdje bili, jer ovo je fantastičan ambijent koji je u region jedinstven i koji nekako uvijek podigne izvođača i publiku. To je jedna fenomenalna interakcija i stvarno je nevjerovatna privilegija biti ovdje. Nama je izuzetna čast što smo imali priliku da nastupimo na jednom ovako značajnom festival i pokažemo nešto što se izdvaja iz sve ove ponude koja je bogata i različita. Kroz kvalitetnu umjetničku muziku kultura se približava, širi i dopire do one publike koja ne misli da je klasika nešto što slušamo svaki dan,” kazao je Suđić.
Misiju da kvalitetnu muziku približe široj javnosti uspjeli su da postignu raznovrsnim repertoarom koji je obuhvatio kultne klasike kao što su “O Fortuna” Karla Orfa i “Overture” Vilijama Tela, svima dobro poznatu filmsku muziku, ali i tradicionalni melos naših prostora.
“Svu muziku je publika jednako primala, koncert je imao gradaciju i dramaturgiju da ide na neki način kroz stilove, epohe i kroz geografske širine. Ovo je na neki način pokazatelj da je muzika univerzalna, da nema granica, da nas ona spaja i da možemo podjednako blisko da sviramo klasičnu, latino i muziku naših podneblja, da to ništa jedno drugome ne kontrastira, već naprotiv,” istakao je Suđić. 

Koncert "Muzički vatromet" u izvođenju Festivalskog orkestra "Vrituozi" opravdao je visoka očekivanja, ocjena je stručnog saradnika Dana muzike, muzikologa Nemanje Sovtića, prof. dr sa Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.
„Naslovom sugerisana eksplozivost realizovana je umešno odabranim i odlično izvedenim programom, koncipiranim tako da dozira užitak i usmjerava ga prema završnom segmentu koncerta rezervisanom za kvalitetne umjetničko-aranžerske obrade prepoznatljivih srpskih melodija. Dirigent Bojan Suđić vodio je ansambl sigurnom rukom ostvarenog umjetnika, renomiranog muzičkog profesionalca, ali i inspirisanog ljubitelja kvalitetne muzike, ne snebivajući se čak ni da iskorači iz tradicionalno shvaćene uloge dirigenta kako bi zapjevao, inače sasvim dobrim baritonom. Za pjevačke numere bio je prevashodno zadužen Siniša Radin, koji se predstavio kao sjajan tenor, podjednako ubjedljiv u fahu ozbiljne, zabavne i narodne muzike. Cjelokupan ansambl se istakao svojom ritmičkom energijom i izbalansiranim zvukom“. istakao je Sovtić.
Nakon nezaboravnog otvaranja program 41. Dana muzike biće nastavljen već večeras kada će u sali Muzičke škole sa početkom u 21.30 časova biti upriličen koncert pod nazivom „Podijum mladih” gdje će nastupiti pijanista Simo Šišević uz gostovanje Kristijana Jovićevića na kontrabasu i mladih talenata, nagrađivanih učenika Muzičke škole Herceg Novi.