KoncertNSL16724Nakon svečanog otvaranja dionice šetališta Obala Nikole Kovačevića, proslava 13. jula – Dana državnosti u Herceg Novom nastavljena je na Kanli kuli.

Osim za podsjećanje na slavne trenutke prošlosti, borbu za slobodu i nezavisnost, proslava je bila prilika da grad svečano isprati svoje olimpijce na put za Pariz, ali i pozdravi mlade nade novskog sporta. Uslijedio je koncert grupe Frajle, poklon gradu za Dan državnosti i Dan ustanka.
Mnogobrojna publika okupljena na Kanli kuli prvo je pozdravila mlade vaterpoliste "Jadrana"- Strahinju Gojkovića, Danila Stupara, Miljana Boškovića, Tadiju Matijaševića, Nikolu Petrovića i trenere Filipa Andrića i Nikolu Mijanovića, osvajače bronzane medalje na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje je prije par dana završeno u Argentini.
Uslijedilo je i predstavljanje hercegnovskih sportista koji će ovog ljeta učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu. Posebna podrška je pružena četvorostrukom olimpijcu, jedriličaru Milivoju Dukiću, najboljoj crnogorskoj teniserki, Novljanki Danki Kovinić, novskim olimpijcima Jovanu Vujoviću, Vladu Popoviću, Stefanu Vidoviću, Đuru Radoviću, Vladanu Spaiću, Vasiliju Radoviću, Petru Tešanoviću, članu stručnog štaba vaterpolo reprezentacije Milošu Šćepanoviću i selektoru reprezentacije Vladimiru Gojkoviću.
„Kao što znate, Herceg Novi nosi titulu Evropskog grada sporta za 2024. godinu, vjerujem da ovoliki broj uspješnih mladih sportista koji su pred vama je potvrda te titule. Kao što je najavljeno, najveći broj sportista u crnogorskoj olimpijskoj delegaciji dolazi iz jednog grada – iz Herceg Novog. Hvala vam na podršci koju nam pružate, a mi ćemo se potruditi da vas učinimo ponosnima,“ poručio je Gojković.
Veliku podršku sportistima, ne samo pred Olimpijske igre, već tokom cijele godine pruža Opština Herceg Novi.
„Kao Evropski grad sporta za 2024. godinu, koji je ovu titulu zaslužio višedecenijskim pregalaštvom sportskih radnika i brigom lokalne samouprave po pitanju uslova i infrastrukture u kojima naši sportisti rade, posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da se tradicija nastavlja – Herceg Novi je bio i ostao grad sa najviše olimpijaca,“ istakao je predsjednik Opštine, Stevan Katić.
Katić je takođe u svom obraćanju izrazio ponos zbog rezultata koji su mladi igrači Plivačkog vaterpolo kluba Jadran, kao članovi reprezentacije, ostvarili u Argentini, a olimpijcima poželio sreću na predstojećoj najvećoj sportskoj smotri na svijetu.
„Dragi naši sportisti, znajte da cijeli Herceg Novi stoji iza vas, da smo uz vas srcem i dušom, da dijelimo svaku vašu radost i svaku vašu borbu. Vjerujem da ćete dostojno predstavljati naše vrijednosti, našu kulturu i naš duh. U ime svih građana Herceg Novog, želim vam puno sreće i uspjeha na Olimpijadi. Budite hrabri, budite istrajni i znajte da smo svi uz vas. Srećno i neka vam večerašnji ispraćaj bude vjetar u leđa,“ poručio je Katić. 

Euforično praznično veče u Herceg Novom nastavljeno je pjesmom i odličnom muzikom u izvođenju čuvenog novosadskog muzičkog sastava Frajle. Koncert Frajli bio je svojevrsni poklon grada Herceg Novog građanima i mnogobrojnim gostima, te su svi okupljeni na Kanli kuli uživali u muzičkoj senzaciji koju su za njih pripremile talentovane Novosađanke.
„Pošto nam je 15 godina postojanja benda, koncert počinjemo pjesmom „Moje duše duša“ što nam je noseća pjesma sa novog albuma, a onda pozivamo publiku da pjevaju, da plešu, nema treme i suzdržavanja. Publika je već spremna da zapjeva sa nama. Tu su naše poznate pjesme, poznate obrade, malo čardaša, vojvođanskih ritmova... Sigurno ćemo da pozovemo na ples, nema sjedanja na našim koncertima“ ispričala je Jelena Buča iz benda Fajle pred početak koncerta.
Frajle, iako zbog opravdanih razloga u nepotpunom sastavu, su publici ponudile nevjerovatnu energiju, emociju i dobar smisao za humor, a kao što su i najavile pred početak nastupa, publika je veći dio koncerta bila na nogama i plesala uz sve dobro poznate numere koje su talentovane muzičarke za njih spremile.
Nije samo publika bila oduševljena dolaskom Frajli u Herceg Novi, već su i same umjetnice podijelile svoje pozitivne impresije o ovom primorskom gradu.
„Stvarno je puno ljudi, krenula vam je turistička sezona baš divno, ima dosta mladog svijeta što mi je drago da vidim. Frajle su kao bend rođene u Crnoj Gori, kada su nas prozvali Đevojke iz snova jer smo se tada zvale Dream Girls. To je jedna ljubav i jedna divna atmosfera gdje se osjećamo domaće, dobro i dobrodošlo,“ navela je pjevačica Nataša Mihajlović.