MuzikaNSL22724Koncertom „Veče kamerne muzike” sinoć su svečano zatvoreni 41. Dani muzike u Herceg Novom.

Pijanista Boris Kraljević, violinista Vujadin Krivokapić, violončelista Filip Tomić i sopranistkinja Milica Zdravković biranim djelima Betovena i Šuberta pobrali su gromoglasne aplauze publike u dvorani Park i na najljepši način zaokružili desetodnevni program u čast umjetničke muzike.
Umjetnički direktor festivala, pijanista Boris Kraljević istakao je da je završni koncert Dana muzike predstavio ono što je esencijalno austrijsko-njemačka, bečka kamerna muzika.
„To je bio vrlo reprezentativan program koji je naša publika ocjenila odličnim i srećan sam zbog toga. Na Danima muzike predstavio sam se i kao solista sa simfonijskim i kamernim orkestrom, u resitalima, najrazličitijim kamernim formacijama, ali mislim da je Veče kamerne muzike bilo interesantno, negdje i potrebno jer predstavlja ultimativni kvalitet kada je muzika u pitanju”, kazao je prof. Kraljević.
Nije krio zadovoljstvo zbog novog susreta sa hercegnovskom publikom ističući da istu emociju dijele i gosti festivala.
„To dobro znam, jer oni vole Dane muzike, još više Herceg Novi i rado mu se vraćaju, a ja najradosnije”, istakao je prof. Kraljević.
Uz zahvalnost pokroviteljima i nadu da se saradnja nastavlja, otkrio je da su pripreme programa za 42. Dane muzike već počele.
„Vjerujem da će koncept Dana muzike osmišljen prošle godine povodom jubileja postati tradicija, da će publika uživati u programima koje predlažemo na više lokacija, što je takođe tradicija festivala i nadam se da će koncerti na Kanli kula, koja je uvijek fantastično posjećena, postati tradicija. Odlično su bili posjećeni i ostali koncerti u dvorani Park i Muzičkoj školi i to me raduje. Pripreme za 42. Dane muzike su počele, a uz razumijevanje i podršku pokrovitelja, nadam se da će to biti na radost mnogobrojne festivalske publike”, zaključio je prof. Kraljević.
Deset dana slavljena je umjetnička muzika u Herceg Novom, a publika uživala u umjeću svjetskih i novskih umjetnika, kazao je na zatvaranju Dana muzike predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović.
„Odabir programa koji je i ovog puta znalački uradio pijanista, Novljanin Boris Kraljević, umjetnički direktor Dana muzike, donijeli su pravi omjer svjetskog i novskog. Imali smo spektakl uz maestra Bojana Suđića na Kanli kuli, pa nevjerovatnu priliku da čujemo jednog od najvećih kamernih pijanista današnjice, Konstantina Bogina i sopranistkinju Mimomiru Vitas iz klase Novljanke Brune Špiler. Uz to, Herceg Novi je pokazao da ima nevjerovatnu snagu u umjetnicima koji tu žive i rade, što je potvrđeno kroz koncert profesora novske muzičke škole i talente na Podijumu mladih. Upravo se u tom spletu iskustva onih koji vladaju svjetskim koncertnim scenama i onih koji će tek zakoračiti na njih, pronalazi posebno bogatstvo Dana muzike”, kazao je Otović.
U ime Opštine Herceg Novi zahvalio je organizatorima, producentima i umjetničkom direktoru Kraljeviću za još jedne veoma uspješne Dane muzike.
„Hvala za upornost i istrajnost, zalaganje i entuzijazam. U to ime i našu jasnu misiju da razvijamo kulturu na svim nivoima i svim segmentima umjetnosti, Opština Herceg Novi biće i dalje podrška festivalu i temelj njegovog postojanja. Trajati duže od četiri decenije dovoljan je dokaz da se kvalitetna manifestacija održava na pravom mjestu, a na svima nama je da Dane muzike razvijamo i učinimo još boljim i popularnijim. Uz veče kamerne muzike završavamo niz od sedam veličanstvenih koncerata za deset dana! Do novog izdanja naredne godine, muzika neka nas spaja i raduje”, kazao je Otović.

Pokrovitelji Dana muzike su Opština Herceg Novi i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, izvršni producent JUK Herceg fest, a tradicionalni sponzori su Turistička organizacija HN, hotel Sun Resort, Institut „Dr Simo Milošević“.
Riječ muzikologa, prof. dr Nemanje Sovtića
„Poslednji koncert na ovogodišnjim Danima muzike protekao je u znaku muzike Betovena i Šuberta, reklo bi se, bar u poslednje vrijeme (a možda i duže) omiljenih kompozitora pijaniste Borisa Kraljevića, koji se i u prethodna dva izdanja festival, svojoj hercegnovskoj publici obraćao upravo kroz muziku pomenutih majstora bečkog klasicizma i ranog romantizma.
I ovog puta je Kraljević to učinio u dobro odabranom društvu, zajedno sa violinistom Vujadinom Krivokapićem, violončelistom Filipom Tomićem i sopranistkinjom Milicom Zdravković.
Malo je poznato da je slavnog Betovena njegov mlađi savremenik Šubert doživljavao kao suparnika, te da je umjetnička kompeticija rezultirala nekim od Šubertovih najboljih djela. Stavljanje na repertoar Betovenovih i Šubertovih kompozicija koje dijele isti žanrovski okvir stoga je dobra prilika da se podsjetimo tog kreativnog i plodotvornog rivalstva.
Na završnom koncertu sa ovogodišnjeg festivala publika je imala priliku da čuje Betovenov Klavirski trio op. 11 B-dur i Šubertov Notturno Es-dur D897, oba djela za violinu, violončelo i klavir, a između njih Šubertovu pjesmu "Der Hirt auf dem Felsen" D965 za glas, violončelo i klavir. Ansambl se u sve tri kompozicije predstavio u najboljem svjetlu, iskazujući interpretacijom dubinsko razumevanje ne samo za svako od ovih djela ponaosob, već i za uzajaman odnos između odabranih kompozicija koji se reflektuje kao svojevrsna "duhovna bliskost".
Završni koncert na 41. Danima muzike ostvaren je stoga kao izvođački ubjedljiv i tematski koherentan događaj čija - kako se često kaže za situacije u kojima cjelina nije svodiva na skup sastavnih dijelova - suma prevazilazi zbir svojih sastojaka”.