TrgodKnjigeNSL22724Hercegnovska najveća svetkovina knjige – 22. Međunarodni sajam Trg od knjige svečano je otvoren sinoć na Trgu Belavista gdje će se sve do 28. jula održavati različiti književni i umjetnički programi.

Organizatori ove manifestacije su Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.
“Potrudili smo se da bude raznovrstan program i za svakoga ponešto. U narednih sedam večeri svako veče ćemo ponuditi po dva književna programa. Imamo i veče za djecu koje se tradicionalno održava 25. jula. Imamo gostovanje dječjeg pisca Stefana Mitića Tićmija i pozorišnu predstavu u saradnji Evropske kuće iz Podgorice i Umjetničkog ateljea Arlekin. Ove godine je prisutno 39 izdavača u okviru 40 štandova, među kojima se premijerno na Belavisti predstavljaju “Treći Trg” i “Srebrno drvo”. Takođe imamo i izdavačku kuću Darkwood iz Beograda koja se bavi stripovima. Sigurna sam da će i ove novije izdavačke kuće ostati sa nama u narednim godinama,” navela je direktorica JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, Jasna Maslan.
Tradicionalni pokrovitelji su Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi, dok je Trg od knjige ove godine podržalo i Ministarstvo kulture i medija. Svečanom otvaranju, uz mnogobrojnu publiku, prisustvovali su i ministarka, dr Tamara Vujović. predsjednik Skupštine opštine HN, Ivan Otović, konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović i arhijerejski namjesnik hercegnovski, protojerej stavrofor Obren Jovanović.
Novo izdanje hercegnovskog Međunarodnog sajma knjige otvorio je potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur koji je u svom obraćanju ukazao na značajno mjesto koje književnost zauzima u istoriji, ali i sadašnjosti Herceg Novog.
“U gradu pjesnika i književnika, kakav je Herceg Novi, možda je najlakše govoriti o vrijednostima pisane riječi. Kako ne misliti o lijepoj riječi kada znate da je ovdje kraj nas bista Aleksi Šantiću, malo niže niz stepenice je Marko Car, pa dalje Ćopić, Maksimović, Džumhur, a onda na Toploj, dva spomenika na ponos – kuća nobelovca Iva Andrića i Njegoševa škola. Takvi heroji pera, sa svim ostalim stvaraocima, temelj su našeg kulturnog bića koje danas nadograđujemo i jačamo kroz različite programe kulturnih institucija našeg grada, ali i obrazovnih ustanova jer imamo izuzetno veliki broj učenika koji su nagrađeni na literarnim konkursima, državnim i međunarodnim takmičenjima. Upravo to predstavlja možda i najbolju potvrdu da je književna galaksija u Herceg Novom snažnija od virtuelnih medija” poručio je Mustur.
Potpredsjednik Opštine je takođe ukazao na raznovrstan i značajan program koji će obilježiti 22. izdanje Trga od knjige koje će biti zaokruženo 28. jula svečanom dodjelom plaketa.
“Raduje me što će biti promovisani aktuelni i značajni naslovi, što će biti skrenuta pažnja na lik i djelo Nikole Tesle, pružena prilika djeci da uđu u svijet knjige na poseban način, u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima. Takođe, predstavlja mi posebno zadovoljstvo što je i ove godine, kao i do sada ostavljen prostor za zavičajne teme. Ove godine to će biti nova knjiga Siniše Lukovića „Ratna luka Kumbor“, u kojoj je opisano jedno vrijeme i značaj tadašnje luke za čitav prostor Boke i šire. Tako bogatimo pisanu kulturnu baštinu našeg podneblja i ostavljamo važan dokument kako sadašnjim tako i budućim generacija,” istakao je Mustur.

Kao moto ovogodišnjeg izdanja festivala odabrana je Kafkina misao „Knjiga mora biti sjekira za zaleđeno more u nama“. Upravo iz tog razloga prvo veče manifestacije je bilo posvećeno liku i djelu čuvenog Franca Kafke, te je upriličena promocija knjige “Život posle Kafke” autorke Magdalene Placove. U zanimljivom i produktivnom razgovoru sa književnicom su učestvovali predstavnik izdavačke kuće “Treći Trg”, pjesnik Dejan Matić i prevoditeljica Tihana Hamović.
“Pisanje oslobađa jezik iz stega klišea i slogana, ukazuje na bogatstvo mogućnosti sadržanoj u svakoj ljudskoj situaciji, na našu sposobnost da među njima biramo, pomaže nam da udahnemo vazduh tamo gdje ga već ponestaje. Imaginacija širi i otvara svijest, ona je suprotnost fanatizmu, agresiji i ratu. Od svih umjetnosti jedino književnost ima mogućnost da nas pusti da stupimo u subjektivnost drugoga, da razmišljamo putem misli svog neprijatelja, da žalimo za njegovim gubicima, da prepoznamo sličnost između žrtve i agresora. David Grosman je kao reakciju na Kafkin citat o ledenom moru napisao: Pišem, izmišljam likove. Ponekad mi se čini da iskopavam ljude iz leda u koji ih je zarobila spoljašna stvarnost, a takođe iskopavam samoga sebe,” ispričala je književnica Magdalena Placova u svojoj uvodnoj besjedi.
Nakon promocije knjige uslijedio je koncert banjalučke grupe “ONe tri” koje su do kasno u noć zabavljale publiku svojim raznovrsnim muzičkim repertoarom, a između pjesama i dobrim smislom za humor.
Naredni programi 22. Trga od knjige biće upriličeni večeras od 21 čas za kada su na Belavisti planirane promocije knjiga “Vakuum” Jovana Dišića i “Manastir” Gorana Korunovića.