NAS25072024Predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić i predsjednik Skupštine opštine, Ivan Otović, priredili su prijem za polaznike Ljetnje škole srpskog jezika Matice srpske, društva prijatelja u Crnoj Gori i njihove mentore prof. dr Jelicu Stojanović i doc. dr Dušana Krcunovića sa saradnicima. Četvrta Ljetnja škola srpskog jezika, koja se održava u Nikšiću i Herceg-Novom, okupila je 35 polaznika iz 12 zemalja svijeta.

Uz dobrodošlicu, predsjednik Katić je izrazio zadovoljstvo što se tradicija nastavlja i škola jednim dijelom održava u Herceg-Novom.

„Želim vam ugodan i lijep boravak u Herceg-Novom, da se upoznate sa našom bogatom kulturom, obiđete znamenitosti, posjetite kuću jedinog nobelovca sa ovih prostora, Iva Andrića, da prošetate našim najljepšim šetalištem i najdužim u Crnoj Gori. Imate mnogo toga lijepog da vidite u našem gradu i želim vam da se osjećate kao kod svoje kuće“, kazao je Katić zahvalivši mentorima što školu održavaju i u Herceg Novom, dok je polaznicima poželio da što brže i bolje savladaju srpski jezik.

Učeći i čuvajući srpski jezik na pravi način je moguće sopstvenu kulturnu baštinu podijeliti sa ljudima drugih država, istakao je predsjednik Skupštine Otović.

„Srpski jezik je veoma važan za nas, on je srž našeg identiteta. Možda nije jedan od najvećih u Evropi, ali na ovom jeziku su stvarali mnogi poznati pisci. Važno je znati da je Herceg-Novi grad pisaca. U njemu je kuća nobelovca Iva Andrića, ovdje je živio i pisao Petar Petrović Njegoš, jedan od najpoznatijih južnoslovenskih pisaca i vladara, kao i mnogi drugi pjesnici i pisci. Ovaj grad je veoma poseban i važan kada govorimo o srpskom jeziku, književnosti i kulturi“, kazao je Otović.

Ljetnja škola je namijenjena slavistima, srpskoj dijaspori i svima onima koji vole da uče srpski jezik i da dođu u Crnu Goru, pojasnila je u ime organizatora predsjednica Matice srpske, društvo članova u Crnoj Gori, prof. dr Stojanović.

„Po principu škola ovog tipa i Ljetnja škola srpskog jezika traje 21 dan - 18 dana u Nikšiću i sada tri dana u prelijepom Herceg-Novom. Imamo 35 polaznika iz 12 zemalja među kojima su Kanada, SAD, Engleska, Francuska, Njemačka, Austrija, Poljska, Rusija, Kina.. Polaznici su veoma zadovoljni, puni hvale. Vidi se da se pročuo dobar glas o školi i po preporuci dolaze novi polaznici na račun toga što su im prethodnici pričali“, istakla je prof. Stojanović i dodala da je značaj ovakvog programa nemjerljiv za priču o kulturnom naslijeđu i tradiciji Crne Gore.