naslovna16082024Na punoj Kanli kuli sinoć je svečano otvoren 11. Trg od ćirilice, kulturno-duhovna manifestacija koja će i ove godine biti u znaku značajnih jubileja, a nakon ceremonije otvaranja upriličen je „Đedov sabor – od Dunava do mora sinjega“ posvećen 130. godišnjici od rođenja, 45 godina od predstavljenja i 10 godina od prenosa moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog.

Čestitajući gradu slavu osnivača – Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana i početak Trga od ćirilice, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je kazao da je otac Justin od najranije mladosti išao putem svetih apostola, svetih mučenika, svjedoka Hristovih i težeći vječnoj i netruležnoj slavi nebeskoj razvio darove, među kojima su i njegova duhovna čeda – mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije.

„Njegovi su premnogi darovi zablistali vječnom Božijom svjetlošću, te se javio kao originalni mislilac, duboki teolog, veliki pastir, pjesnik, stvaralac, pisac i što je posebno važno naglasiti, duhovni otac. Prije svega mislim na dvije generacije episkopa Srpske pravoslavne crkve koji su bili njegova duhovna čeda... Mi smo ovdje imali taj izuzetan blagoslov da dvojica od njegovih istaknutih učenika budu nama pastiri kroz nekoliko prethodnih decenija. Ostavili su neizbrisiv trag u životu crkve, srpskog naroda i cijelog pravoslavlja i nastavili djelo oca Justina. I oni su se javili kao veliki teolozi, kao veliki pastiri, kao proroci ovog vremena koji razobličavaju zlo i laži u vremenu u kome žive, ali i u vremenu koje dolazi poslije njih. To su naši duhovni roditelji mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije. Oni su zaista, među ostalim učenicima oca Justina, najljepši vijenac njegovoga djela“, poručio je mitropolit Joanikije.

Otvarajući „Trg od ćirilice“, predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić je istakao da su trajanje i istrajavanje ove manifestacije potvrda da smo na pravom putu; putu poštovanja, očuvanja vjere i narodnih običaja kao najvećeg kulturnog dobra.

„U takvo kulturno dobro koje predstavlja identitet našeg naroda, spada i očuvanje ćiriličnog pisma. Zato već 11 godina u Herceg-Novom traju izuzetno kvalitetni programi uokvireni pod nazivom Trg od ćirilice. I tada, kada je osnovana, i danas duže od deceniju kasnije, ova svetkovina je luča da se opomenemo, da ne zaboravimo, da osvjetlimo prostore sopstvene istorije i identiteta koji su ispisani ćiriličnim pismom. Očuvanjem ćirilice, čuvamo postojanje našeg naroda“, kazao je predsjednik Katić.

Kako je istakao, Herceg-Novi je od osnivanja, prije skoro šest i po vijekova, predodređen da čuva ulaz u Boku, miri previranja istoka i zapada, da brani svoje, a poštuje tuđe.

„Pokazao je to nebrojeno puta do sada – slogom i zajedništvom u smutnim vremenima kada se branila sloboda i vjera; prijateljstvom – kada je trebalo pružiti dom i utočište prognanima; tolerancijom i međusobnim razumijevanjem – svakog dana gradeći bolju zajednicu, jednu porodicu naroda u kojoj  će svi biti jednaki i poštovani“, poručio je Katić.

Zahvalio je na saradnji Crkvenoj opštini Topljsko-hercegnovskoj, čestitao učesnicima manifestacije i iskazao zadovoljstvo što je značaj Trga od ćirilice prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija CG koje je pružilo podršku.

Na temu sabora „Prepodobni otac naš Justin – svetosavski lučonoša prave vjere Hristove“, besjedio je prof. dr Bogoljub Šijaković.

Kulturno-umjetnički program otvorila je naša mlada sugrađanka, vokalna solistkinja Teodora Bajić koja je premijerno izvela pjesmu „Božiji sluga“ po tekstu i na muziku Radovana Ralevića, u aranžmanu Đura Poznanovića i produkciji Marka Mitrovića.

U programu su učestvovali i Muzički ansambl „Fenečki biseri“ iz Beograda, Ansambl narodnih igara i pjesama „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice, dramski umjetnici Goran Slavić i Ivana Žigon, narodni guslar Željko Vukčević, Srpsko pravoslavno pjevačko društvo „Sveti Sava“ iz Herceg Novog, kao i članovi Viteškog društva „Sveti Stefan“.

Pokrovitelji programa su Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi, JUK Herceg Fest, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Manastir Ostrog.