IgreNSL27042023Regionalne sportske igre za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju održavaju su danas i sjutra u Sportskom centru Igalo.

Organizator takmičenja, koje je okupilo više od 70 mladih iz 14 dnevnih centara iz Crne Gore i susjednih zemalja, je JU „Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju“ Herceg Novi. Učesnici će se takmičiti u disciplinama trčanja na 40 metara, bacanja medicinke lopte, skoka u dalj i pikada.
Igre je otvorio potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, koji je naglasio da je ovo jedinstven događaj koji promoviše nadarenost djece i mladih, važnost inkluzije i jednakost u sportu.
SportskeIgre01“Ovi hrabri i talentovani mladi ljudi izvanredni su primjeri snage i odlučnosti. Oni su inspiracija svima nama i pokazuju da se uz podršku, trud i posvećenost svaki san može ostvariti, bez obzira na prepreke koje se nađu na tom putu. Ove sportske igre su više od takmičenja, one su prilika za promociju prijateljstva, razumjevanja i tolerancije među djecom i mladima sa smetnjama i teškoćama u razvoju i svim prisutnim gostima”, istakao je potpredsjednik Mustur, uz poruku da su svi učesnici ovih sportskih igara pobjednici, bez obzira na rezultate - jer pokazuju veliku hrabrost i volju u suočavanju sa izazovima.

Direktorica hercegnovskog Dnevnog centra, Dragica Kosić, kazala je da je ideja o organizaciji ovog takmičenja proizašla iz želje da se omogući djeci i mladima sa smetnjama i teškoćama da se međusobno druže i takmiče, a da se istovremeno promoviše tolerancija i prijateljstvo.
SportskeIgre02“Danas smo u Sportskom centru Igalo, a sutra finalna takmičenja nastavljamo u Polino areni u Sutorini, gdje ćemo takmičenje završiti dodjelom medalja. Iako učesnici iz Dubrovnika i Banja Luke nisu zbog bolesti takmičara mogli da nam dođu, ima nas dosta i zaista je ovo poseban događaj za sve nas”, kazala je Kosić.
Uz novski Dnevni centar, na sportskim igrama učestvuju još i ustanove iz Mostara, Berana, Nikšića, Tivta, Bijelog Polja, Golubovaca, Danilovgrada, Ulcinja, kao i ekipe iz Dječijeg doma Mladost iz Bijele i OŠ „Ilija Kišić“ iz Zelenike.

Organizaciju ovog događaja pomogli su Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, kao i privrednici našeg grada.