nas20062024

Dan otvorenih vrata projekta "Svako dijete je važno - podrška hraniteljskim porodicama, djeci u hraniteljskim porodicama i porodicama u riziku u Nikšiću i Herceg-Novom" održan je danas u foajeu Dvorane Park. Projekat zajednički realizuju nevladina udruženja Impuls iz Nikšića i Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja iz Herceg-Novog, a u saradnji sa Centrom za socijalni rad Herceg Novi i Sekretarijatom za lokalnu samoupravu Opštine Herceg-Novi.

Projekat je započeo u decembru prošle godine i realizovaće se 18 mjeseci. Iz Centra za podršku lokalnog i regionalnog razvoja ogovorili su na poziv NVU Impuls za partnerstvo u projektu koji je podržala Evropska unija kroz program socijalne inkluzije kojim koordinira Ministarstvo rada i socijalnog staranja, uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Predsjednica NVO Branka Mračević istakla je da je okviru ove kampanje urađen veliki broj video poruka poznatih ličnosti iz Crne Gore iz svijeta muzike, sporta i kulture, te posebnu zahvalnost uputila Javnom servisu Radio Televizija Herceg-Novi koji će video spotove emitovati u okviru programa, bez naknade.

Osnovni cilj je podići svijest javnosti o važnosti hraniteljstva za djecu i povećati broj hraniteljskih porodica u Crnoj Gori, istakla je socijalna radnica NVU Impuls, Marina Doknić.

„Prva aktivnost u okviru projekta bila je organizacija i akreditacija obuke za hraniteljstvo koja je namijenjena stručnim radnicima. Akreditaciju je izdao Zavod za socijalnu i dječiju zaštitu, a obuku je završilo 15 stručnih radnika centara za socijalni rad i onih koji su zaposleni kod pružalaca usluge. Oni su osposobljeni da pružaju podršku i obučavaju hranitelje“, kazala je Doknić i najavila da je naredni korak osnivanje licenciranog savjetovališta.

Prema riječima direktorice Centra za socijalni rad Herceg-Novi, Biljane Dimić, primarni oblik zaštite djece bez roditeljskog staranja je hraniteljstvo, a poseban akcenat po ovom pitanju stavljen je 2012. godine, kada je uz podršku UNICEF-a donesena Strategija za razvoj hraniteljstva u Crnoj Gori, koja je i donijela određene rezultate:

„U Domu za nezbrinutu djecu je 2010. godine bilo oko 170 djece, a danas ih je ispod 90, što se smatra velikim uspjehom. Centar za socijalni rad Herceg-Novi ima četiri hraniteljske porodice, dvije su srodničke i dvije nesrodničke. U hraniteljskim porodicama smješteno je šestoro djece sa teritorije naše opštine. Potreba za povećanjem broja hraniteljskih porodica je preduslov za kvalitetnu brigu, rast i razvoj djece bez roditeljskog staranja. Potrebno je razvijati svijest o značaju hraniteljskih porodica, značaju koje porodica ima za psihofizički razvoj djeteta, formiranje njegove ličnosti, socijalni razvoj i mentalno zdravlje“, naglasila je Dimić.

Sekretarka za lokalnu samoupravu, Vesna Samardžić pohvalila je što je prepoznat značaj ovakve problematike i želja da se kroz projekat pomogne rad sa ranjivim kategorijama društva. Smatra, kako je dodala, da nikada nije dovoljno priče o važnosti i značaju hraniteljstva, te da je uvijek poželjno oformiti novi servis podrške koji pomaže zbrinjavanju i inkluziji djece.

„Bez obzira o kojem obliku se radi, hraniteljstvo je human, poželjan i potreban oblik staranja o djetetu koje mu pruža toplinu porodičnog doma, a uz podršku države. Prema podacima s početka godine, u Crnoj Gori preko 350 djece je u hraniteljskim porodicama. Već duže vrijeme u Dječijem domu Mladost u našem gradu imamo gotovo popunjene kapacitete. Sve su to činjenice koje potvrđuju da bismo možda mogli imati još više hraniteljskih porodica na nivou države i još srećniju i bezbjedniju budućnost djece kojima je potrebna povećana briga, standardni, urgentni ili privremeni smještaj“, istakla je sekretarka Samardžić.

Opština Herceg-Novi se trudi da, kroz različite servise, pruži maksimalnu podršku koja joj je dozvoljena zakonskim okvirima.

„Međutim, ne postoji zakonski okvir da ograniči brigu ili ljubav koju smo spremni da podijelimo i pružimo djeci, zato naša empatija ide korak dalje. To nas uvijek raduje, posebno kada za uzvrat dobijemo makar ijedno srećno dječije lice ili kada obezbijedimo jednu porodicu. Zalažemo se da mijenjamo stvari na bolje, da utičemo do državnog nivoa da se preinače odredbe koje u praksi ne čine dobro korisnicima, zagovaramo formiranje korisnih servisa podrške i trudimo se da maksimalno podržimo sve aspekte socijalne i dječije zaštite naših građana“, kazala je sekretarka Samardžić i dodala da „biti dio nečije sreće, omogućiti mu da spozna mirniji, ispunjeniji, drugačiji svijet, nije samo uspjeh u struci i poslu, već ono što im svima daje istinsku satisfakciju i čini ih plemenitijim“.

Duži niz godina u Nikšiću radi savjetovalište za žrtve porodičnog nasilja i djecu koja su u riziku od nasilja, kazala je psiholog NVU Impuls, Aleksandra Nikčević. Na bazi velikog iskustva nastaviće rad i u Savjetovalištu ovog projekta kojim će obuhvatiti 30 porodica u Nikšiću i Herceg-Novom.

„To su biološke porodice u kojima je identifikovana mogućnost da se ugrozi razvoj djeteta zbog visokog rizika koji podrazumijevaju alkoholizam, narkomaniju, nasilje što uzrokuje zapostavljenost djeteta jer je veliki procenat socio-ekonomskih faktora koji utiču na dijete. Osim bioloških, biće uključene i hraniteljske porodice sa kojima ćemo raditi na tome kako da prilagode sebe i prostor novim članovima koji će doći i tražiti pomoć jer govorimo o djeci koja ne razumiju čitav koncept situacije koja se dešava, koja su pod traumom. Hraniteljska porodica treba da im omogući uslove za zdrav razvoj i povratak svojim porodicama kada to bude moguće. Uz to, ne prekida se kontakt sa biološkim porodicama i onda možete sagledati koliko je veliki zadatak na hraniteljskim porodicama“, kazala je Nikčević i dodala da će posebnu pažnju posvetiti radu sa djecom kako bi veoma teško stanje doživljene traume prihvatili na najbolji način.

Savjetovalište za besplatnu psihološku podršku i savjetovanja za hraniteljske porodice i porodice u riziku radiće u Herceg-Novom u kancelarijama CeP-a na adresi Stepenište 28. oktobra broj 5, na prvom spratu.