Nas07032022bb

U okviru potprojekta „MN8“ Regionalnog stambenog programa danas je u Herceg-Novom označen početak izgradnje kuća za pet raseljenih porodica koje su svoj dom našle u ovom gradu. Tim povodom, u Opštini je upriličen sastanak sa učesnicima u projektu i porodicama koje će na ovaj način trajno riješiti svoje stambeno pitanje.

Po završetku sastanka, korisnici su zajedno sa koordinatorima projekta, predstavnicima izvođača, nadzora i projektantskog tima obišli lokacije na Gomili, Podima, u Sutorini, Trebesinu i Kamenarima.
„Ovo je drugi dio projekta i on se odnosi na izgradnju individualnih objekata za izbjegla i raseljena lica koja imaju sopstvene placeve. Herceg-Novi je aplicirao i bilo je dvadesetak zahtjeva porodica, među kojima je kandidaciona komisija odabrala deset. Danas imamo početak radova na izgradnji pet stambenih objekata, a intenzivno se radi na prikupljanju projektne dokumentacije i ispunjavanju svih preduslova kako bi još pet bilo pripremljeno za naredni tender“, rekla je potpredsjednica Opštine Herceg-Novi, Vesna Samardžić.
Kako je objasnila, osnovni kriterijumi u odabiru korisnika bili su teška materijalna situacija i posjedovanje placa na kojem nije podignut nikakav objekat.
„Na ovaj način ćemo pomoći značajnom broju naših sugrađana. To jesu izbjegla i raseljena lica, ali oni su danas naši sugrađani koji dugo žive u Herceg-Novom, a zaista ima dosta onih koji su u veoma teškoj situaciji. Zadovoljstvo je da Opština može da pruži doprinos u obezbijeđivanju uslova za njihov dostojan život u našem gradu“, poručila je Samardžić.
Podsjetila je da je Regionalni stambeni program do sada značajno pomogao rješavanje stambenih pitanja raseljenih lica u Herceg-Novom, kroz omogućavanje kupovine stanova, a u narednom periodu se očekuje završetak tenderske procedure za zbrinjavanje još osam porodica.
„Za nas danas zvanično počinju radovi jer će zajedno sa izvođačem, nadzorom i timom koji je radio projektovanje objekata biti obilježene, odnosno iskolčene, lokacije za početak izgradnje“, kazala je koordinatorka projekta u ime Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Budimirka Đukanović.

Ona je objasnila da potprojekat „MNE8“ predviđa izgradnju ukupno 51 kuće za raseljena i interno raseljena lica u Crnoj Gori. Završen je prvi tender u okviru kojeg će biti izgrađene kuće za 31 porodicu, koje su do sada obezbijedile urbanističko-tehničke uslove i projektnu dokumentaciju. Izvođač radova je „Eurozox“ iz Danilovgrada, a nadzor će vršiti „Civil engineer“ iz Podgorice.
„Zaista nas raduje činjenica da danas u Herceg-Novom počinjemo sa izgradnjom pet objekata kroz prvu fazu. Zaista želim da naglasim dobru saradnju sa lokalnom zajednicom i Opštinom Herceg-Novi, sa svim kolegama sa kojima smo radili. Na našu zajedničku radost, porodice će konačno dobiti krov nad glavom i ovo predstavlja jedno od trajnih rješenja za rješavanje stambenog pitanja raseljenih lica, jer su objekti od tvrde gradnje i biće u vlasništvu korisnika“, istakla je Đukanović.
Vrijednost investicije za sve opštine je oko milion eura, a angažovanje stručnog nadzora oko 40 hiljada, informisala je Bojana Mitrić iz Uprave javnih radova, kao implementacione jedinice za Regionalni stambeni program. Sva ugovorena sredstva finansiraju se isključivo iz donacija, a doprinos države u ovom programu je obezbijeđenje lokacija i infrastrukturnih priključaka za objekte.
„Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je objedinilo zahtjeve korisnika po opštinama i predalo nadležnim institucijama kako bi se ostvarili uslovi za početak izgradnje. U Nikšiću su radovi u pripremnoj fazi, u Danilovgradu su na dvije lokacije kuće već ozidane do nivoa krovne konstrukcije, a danas krećemo sa Herceg-Novim i prijavljeni su radovi na još dva objekta u Tivtu. Nastojali smo da tokom zime obezbijedimo početak radova u južnom i centralnom regionu, a s proljeća će sjeverne opštine“, rekla je Mitrić.
Među korisnicima koji su prisustvovali sastanku u Opštini bio je i Branko Slavić, koji Herceg-Novi danas zove svojim domom.
„U aprilu će biti 30 godina kako sam otišao od kuće, promijenio sam 33 mjesta na kojima sam boravio, a u Herceg-Novom samo od 1992. godine. Neizmjerno sam zahvalan što ću biti u mogućnosti da konačno dobijem kuću“, kazao je Slavić.
U sastanku i obilasku terena učestvovali su, pored predstavnika Ministarstva i Uprave, zaposleni u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Opštine Herceg-Novi, predstavnici Agencije za projektovanje i planiranje, te izvođača i stručnog nadzora, kompanija „Eurozox“ i „Civil engineer“.
Aktivnosti u okviru Regionalnog stambenog programa sprovodi Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, u saradnji sa Upravom javnih radova i Opštinom Herceg-Novi, a uz podršku Razvojne banke Savjeta Evrope. Glavni donator je Evropska Unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su: Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i Vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice – UNHCR i Organizacija za sigurost i saradnju u Evropi – OSCE.