nas23062022

Nova rampa za osobe sa invaliditetom postavljena je u Igalu, na plaži ispod Titove vile. Radi se o montažnoj rampi od nerđajućeg čelika, koja će olakšati silazak u more licima slabije pokretljivosti. 

Rampa je postavljena u saradnji Opštine Herceg-Novi, Agencije za izgradnju i razvoj grada i NVO „Nova šansa u Novom“, a projekat postavljanja novih spustnih rampi ove nevladine organizacije podržalo je i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Sekretar za lokalnu samoupravu, Željko Bajčeta istakao je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom i činjenicom da su prethodno dogovorene aktivnosti realizovane na jednoj od najfrekventnijih lokacija, u neposrednoj blizini Instituta „Dr Simo Milošević“. Dodao je i da je trenutno u pripremi projektna dokumentacija za izgradnju trajne rampe na lokaciji u Meljinama.

On je ovom prilikom podsjetio da je Opština Herceg-Novi budžetom za ovu godinu opredijelila 30 hiljada eura za poboljšanje kvaliteta života lica sa invaliditetom, od čega će značajna sredstva biti izdvojena za izgradnju rampi.

Prema riječima Vesne Odalović iz NVO „Nova šansa u Novom“, prethodna rampa je bila potpuno bez funkcije, dok je nova urađena po svim standardima kako bi osobe sa invaliditetom konačno imale prilagođen pristup moru bez pomoći asistenta.

Već je urađeno idejno rješenje trajne rampe u Meljinama, a nakon završetka određenih procedura u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom uslijediće glavni projekat, a potom i izvođenje radova, najavio je Ranko Kovačević iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg-Novog.