00vatrogasnaOHN2023Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur i sekretar za komunalne djelatnosti Vasilije Seferović obišli su pripadnike Službe zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi kako bi u razgovoru sa njima provjerili da li je tehnička opremljenost na potrebnom nivou s obzirom na to da je počeo period pojačanog rizika od požara.

Svi pripadnici su izrazili spremnost da budu na visini zadatka kao i prethodnih godina, ali i iznijeli predloge šta bi trebalo uraditi u narednom periodu kako bi bili stvoreni bolji uslovi za rad.
„Prošle godine je bilo teško, imali ste jako puno posla. Žrtvujete se i ispunjavate težak zadatak da zaštitite građane i imovinu i naša je obaveza da vas obiđemo i provjerimo da li je sve spremno, razgovaramo sa vama o problemima sa kojima se susrećete“, kazao je potpredsjednik Mustur.
Komandir Službe Zlatko Ćirović izrazio je bojazan da li će ove godine imati adekvatnu pomoć vazduhoplovne jedinice u gašenju požara, kao što je to bio slučaj prethodnog ljeta.
„Država ima jedan aktivan avion i jednu helikoptersku posadu, za sada. Možda bi bilo dobro da se po ovom pitanju založe zajedno predstavnici sve tri bokeljske opštine kako bi se nešto uradilo, iako je ovo problem države, ne lokalnih uprava“, kazao je komandir Ćirović i dodao da je za gašenje požara na novskom području najefikasniji kanader ili helikopter.
Pojasnio je da je dobra situacija po pitanju broja i funkcionalnosti hidranata na teritoriji opštine i dodao da očekuju postavljanje još jednog kod raskrsnice od magistrale za donji put u Kumboru, kao i vraćanje u funkciju postojećeg ispod Gradskog muzeja.
02vatrogasnaOHN2023U cilju unaprijeđenja rada Službe, Opština Herceg Novi je prošle godine kroz prekogranični projekat „Otporna granica“ obezbijedila novo vatrogasno vozilo za intervencije u gradskom i seoskom području sa termovizijskom kamerom i savremenom opremom za gašenje požara. I ovog ljeta nastaviće program angažovanja čuvara u zaleđu i Savinskoj dubravi, a kontinuirano podržava rad dobrovoljnih vatrogasnih društava na Luštici, u Bijeloj i Prijevoru.
Hercegnovski Vatrogasni dom spada, prema riječima komandira Ćirovića, među pet najbolje opremljenih u Crnoj Gori, a da bi se takvo stanje održalo ukazali su na potrebnu nabavku opreme u narednom periodu kao što je uskočni jastuk koji zbog dotrajalosti više nije u funkciji kao i kamion – cistjerna većeg kapaciteta.
Potpredsjednik Mustur i sekretar Seferović obećali su pomoć u sanaciji mokrog čvora i tuš kabina, a zbog curenja vode i starih cijevi, vlaže zidovi u garaži i magacinu.
Pripadnici novske Službe informisali su predstavnike lokalne samouprave da je za devet njihovih kolega onemogućen odlazak u penziju jer im nije uplaćen beneficirani radni staž.