NAslovna27072023a

Prethodnih dana uočeno je pojačano uništavanje javnih površina na lokacijama na kojima se nalaze kontejneri zbog nepravilnog odlaganja iskorištenog jestivog ulja iz ugostiteljskih objekata. Masne mrlje na asfaltu rezultat su neodgovornog i nekulturnog ponašanja pojedinaca koji, osim što ne poštuju komunalni red i zakon, pokazuju nebrigu za izgled svog grada i bezbjednost pješaka i vozila.

Opština Herceg-Novi i preduzeće “Čistoća” apeluju na sve ugostitelje da iskorišteno jestivo ulje ne odlažu u kontejnere, niti u njihovoj blizini. Radnici preduzeća “Čistoća” svakog dana vrijedno izgaraju kako bi naš grad bio ljepši, uređeniji i čistiji, a uljane mrlje koje nastaju ovim putem izuzetno ruže sliku hercegnovskih ulica.

Nepravilno odlaganje iskorištenog jestivog ulja izaziva mnogobrojne probleme kako za biljni i životinjski svijet, vodovodnu mrežu, zagađuje more, a takođe narušava sliku čistog i urednog grada jer se ulje nerijetko prospe pri pražnjenju kontejnera, što može da izazove dodatne probleme kako za saobraćaj, tako i za pješake.

Lokalna samouprava i komunalne službe imaju razumijevanja za povećan obim posla ugostitelja u ovom periodu. Ovaj akutni problem ne moramo riješavati kaznenom politikom, već svi zajedno možemo doprinijeti da zdravom komunikacijom, saradnjom i željom naš Herceg Novi bude čist grad, te ovaj problem premostimo na najbolji mogući način - na zadovoljstvo svih građana i gostiju.

Član 52a Zakona o upravljanju otpadom:

-Zabranjeno je ispuštanje otpadnih jestivih ulja i masti, koje nastaju pripremom hrane u ugostiteljskim, turističkim i drugim sličnim objektima sa više od 20 sjedećih mjesta, u kanalizacionu mrežu i kontejnere, odnosno posude za sakupljanje otpada, na javne površine i zemljište i/ili u zemljište i vode.

-Imalac otpadnog jestivog ulja i masti iz stava 1 ovog člana dužan je da otpadna jestiva ulja i masti sakuplja odvojeno od drugih vrsta otpada.

-Imalac otpadnog ulja iz stava 2 ovog člana dužan je da sakupljene količine otpadnog jestivog ulja i masti preda privrednom društvu ili preduzetniku koji je upisan u registar sakupljača, odnosno prevoznika otpada ili koji ima dozvolu za preradu i/ili zbrinjavanje otpada.

U Herceg-Novom dozvolu za zbrinjavanje ove vrste otpada ima D.O.O."Čistoća" Herceg-Novi. Svaki privredni subjekat koji u svojoj djelatnosti ima posluživanje hrane obavezan je da potpiše ugovor sa Čistoćom vezano za odlaganje iskorištenog jestivog ulja.

Ulja se mogu odložiti svakog dana u Reciklažnom dvorištu u Meljinama od 07:00 do 19:00h. Takođe, u narednom periodu će biti pojačana kontrola Komunalne inspekcije po objektima da bi se provjerilo da li imaju sklopljen ugovor sa Čistoćom i da li ga poštuju.