naslovna05072024Poslije 40 godina izmješteni su elektroenergetski kablovi i metalne konzole iz zapadnog podgrađa Herceg-Novog – Kanli kula, Potkovičasta kula i bastion Trnovac/Sv. Jeronim. Bogato fortifikaciono naslijeđe dobilo je dostojnu vizuru, čime je lokalna samouprava pokazala odgovoran pristup očuvanju kulturne baštine. Elektrotehnički projekat je uradila Agencija za izgradnju i razvoj HN, a konzervatorski barska kompanija Đokić group d.o.o.

Umjesto dosadašnje vazdušne mreže, sa koje su se napajala domaćinstva u okolini Potkovičaste kule i javna rasvjeta, postavljen je podzemni kabal, pojasnio je sekretar za komunalne djelatnosti, Vasilije Seferović.

„Opština Herceg-Novi je putem javnog tendera prije dva mjeseca izabrala izvođača – kompaniju Čučković iz Risna. Ovim projektom smo završili kompletan posao, kojim smo dobili bolju vizuru Starog grada i izgled našeg bogatstva, a to su tvrđave. Nije slučajno izabran ovaj termin za izvođenje radova i moram naglasiti da smo se za isključenje elektroenergetskog kabla morali obratiti državnoj kompaniji CEDIS koja, poštujući sopstvena pravila, ne dozvoljava isključivanje napona u poslednjoj i prvoj sedmici mjeseca“, pojasnio je Seferović.

Posao izmještanja vazdušne mreže je u nadležnosti CEDISa, ali kako nisu opredjeli sredstva za ovaj projekta, Opština Herceg-Novi je u cilju uređenja Starog grada, povećanja bezbjednosti i efikasnijeg snabdijevanja električnom energijom, posao preuzela na sebe, planirala sredstva sopstvenim budžetom, uradila projekat i uspješno ga privela kraju, pojasnio je Seferović.

 Vrijednost projekta je oko 39 000 eura sa PDV-om.