Nas24072024Hercegnovsko preduzeće Čistoća nabavilo je novi kamion čime su rješili problem prikupljanja otpada u uskim ulicama. Vozilo vrijednosti 72 000 eura kupljeno je iz sopstvenih sredstava.

Vozni park ovog preduzeća u Servisnoj zoni, danas su obišli predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić, sekretar za komunalne djelatnosti, Vasilije Seferović i direktor Čistoće, Aleksandar Škobalj.

Uz veliki napor i trud koji svakodnevno ulažu, preduzeće je dokazalo da je nosilac komunalnih djelatnosti u opštini Herceg-Novi, posebno u ljetnjim mjesecima kada se količina otpada utrostruči.

„Podatak da naše preduzeće sada raspolaže sa oko 35 vozila predstavlja rekordan broj u odnosu na prethodne godine i mislim da od osnivanja nikada nije bila bolja situacija u Čistoći, a to ističu i zaposleni. Želim da odam poštovanje i priznanje zaposlenima u Čistoći, posebno radnoj snazi koja je danonoćno na terenu jer mislim da odrađuju svoj posao na izuzetno dobar i kvalitetan način. Koristim priliku i da pozovem građane da odlažu otpad u skladu sa propisima i vremenom koje je za to naznačeno jer zaista svi moramo povesti računa o našem gradu i svim ovim ljudima koji ulažu ogroman napor da grad bude čist. Drago mi je što je svake godine ocjena turista za čistoću grada na visokom nivou i vjerujem da će i ovog puta biti tako“, kazao je predsjednik Katić.

„Čistoća“ u kontinuitetu ulaže u nabavku opreme i osavremenjavanje voznog parka kako bi kompletan sistem funkcionisao kako treba, kazao je direktor Škobalj.

„Vozilo vrijednosti 72 000 eura bez PDV-a kupljeno je iz sopstvenih sredstava. Radi se kamionu od 10 kubika, za koji je nadogradnju uradila kompanija Tehnix iz Zagreba, polovna je šasija, posjeduje kamere, GPRS i može se pratiti iz dispečerskog centra da li je posada bila na određenoj lokaciji i pokupila otpad. U ljetnjem periodu imamo veliki problem jer se nesavjesni građani parkiraju uz kontejnere što nam otežava da priđemo i uklonimo otpad“, kazao je direktor Škobalj i dodao da će novo vozilo biti korišćeno na donjoj rivijeri, Luštici ili nekim drugim djelovima grada gdje se za tim ukaže potreba.

Preduzeće „Čistoća“ u otežanim uslovima radi veoma dobar posao, ocjena je sekretara za komunalne djelatnosti Seferovića.

„Ako znamo da smo 2017. godine imali desetak kamiona, a sada ih imamo preko 30, te da je Čistoća preuzela održavanje deponije, onda možemo da potvrdimo da ovo preduzeće posluje na zdravim osnovama i krećemo u aktivnosti na poboljšanju čistoće grada, na zadovoljstvo građana i turista koji posjećuju naš grad“, kazao je sekretar Seferović.

On je apelovao na građane i goste da pravilno odlažu komunalni otpad i time doprinesu čistoći grada ali i olakšaju posao radnicima koji najviše vremena provode na javnim površinama na veoma visokim temperaturama vazduha.

„Male žardinjere su samo za sitni otpad, a uskoro će u uskim ulicama biti postavljene i plastične kante od 200 litara za domaćinstva, koje će služiti za odlaganje komunalnog otpada“, kazao je Seferović.