00sahhejdaraaKulturni centar Portonovog bio je mjesto susreta šahista okupljenih na IV Turniru „Trofej Hejdara Alijeva” koji su organizovali Kulturno ekonomski centar Azerbejdžan-Crna Gora uz podršku Azmont Investmentsa, Šahovskog saveza Crne Gore i kluba Prosvjeta iz Podgorice.

Turnir je svečano otvorio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović koji je iskazao zadovoljstvo što su organizatori prepoznali Herceg Novi kao dobrog domaćina i dodao da je to grad koji njeguje sportsku tradiciju i ulaže u sport.
„Jedan od onih kojima se poklanja posebna pažnja je šah, kako u sportskim organizacijama tako i u školama. Raduje podatak da je sve više mladih koji žele da uče strategiju šaha i uživaju u toj igri, kazao je Otović.
01sahohnDodao je da IV šahovski turnir „Trofej Hejdara Alijeva” ima višestruki značaj.
„Predstavlja priliku da svi oni koji dođu u naš grad, upoznaju njegove ljepote, kulturu i istoriju i prenesu priču o njemu svojim prijateljima. Turnir ne predstavlja samo takmičenje već i priliku da se Herceg Novi poveže sa drugim zemljama i narodima kroz šahovsku igru. Još jedan značajan podatak je to što nosi ime velikog ljubitelja šaha i jednog od najvećih šahista u Azerbejdžanu – Hejdara Alijeva, koji je i organizatorima bio inspiracija da promovišu šah i u Crnoj Gori, kazao je Otović na otvaranju turnira.
Svečanosti je prisustvovao i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica.
03sahhejdarhnPobjednik turnira je velemajstor Nikola Đukić iz Budućnost sa 7,5 poena, drugi je velemajstor Pavel Anisimov (Herceg Novi) 6,5 poena, treći velemajstor Dragiša Blagojević (Herceg Novi) 6,5 poena, a četvrti IM Blažo Kalezić (Budućnost) takođe 6,5 poena.
Najbolje plasirana takmičarka je intermajstorka Aleksandra Milović (Elektroprivreda) na 14 mjestu sa 5,5 poena.
Učestvovalo je 45 igrača iz tri šahovske federacije, među kojima četiri velemajstora, jedan internacionalni majstor, devet fide majstora i po jedan žeski velemajstor, internacionalni majstor i fide majstor.