FKIgaloNSL19062023Pomoćni teren FK Igalo 1929 će u toku ovog ljeta dobiti novo ruho – vještačku travu, drenažni sistem i estetski uređen dio oko terena, kako bi igrački pogon našeg drugoligaša imao najbolje moguće uslove za treninge svih selekcija.

Takođe, po završetku svih radova, pomoćni teren će biti potpuno funkcionalan i za održavanje utakmica mlađih kategorija, dok će seniorskom timu služiti za treninge tokom cijele godine, kako bi glavni teren bio očuvan i spreman za održavanje utakmica.
Kako je kazao glavni inženjer Savo Penda ispred izvođača radova, kompanije “Kovačević Trade”, dinamika radova je na zadovoljavajućem nivou, a vremenski uslovi su poslužili da veći dio radova bude izveden za nepun mjesec. Iako je rok za završetak 90 dana, radovi idu mnogo brže nego što je zamišljena dinamika, naglasio je Penda.
“Suština ovih radova je izdizanje kote terena, koja je bila veoma niska zbog blizine rijeke Sutorine koja se u prethodnom periodu izlivala usljed nepravilnog održavanja samog riječnog korita. Izdizanje kote terena za pola metra će poboljšati samu funkciju terena, a do sada je od radova izvedeno izdizanje tamponom, iskopani su drenažni kanali, postavljene drenažne cijevi (geotekstil) i zasut je drenažni kamen”, naglasio je Penda i dodao da u narednom periodu očekuju firmu “Garden Lux” koja se bavi ugradnjom prskalica.
Radovi na ugradnji prskalica će trajati oko sedam dana, nakon čega će izvođači radova nastaviti sa postavljanjem završnih slojeva (10 i 3cm), za šta će biti potrebno 10 do 15 dana.
“Što se tiče kišnih dana, teren će biti potpnuno funkcionalan za treninge i održavanje utakmica, a takođe i u ljetnjim mjesecima jer će funkcionisati sistem prskalica koji će rashlađivati teren, što predstavlja veliki napredak u odnosu na pređašnje stanje”, istakao je Penda i naglasio da veliku pomoć u vidu mehanizacije na terenu i materijala pruža kompanija “Implemenia”.
Nakon ovih, glavnih radova, uslijediće postavljanje vještačke trave i ograde, kao i radovi manjeg obima na estetskom uređenju dijela oko terena.

Projekat rekonstrukcije pomoćnog terena FK Igalo zajedničkim snagama realizuju Opština Herceg Novi i Fudbalski savez Crne Gore. Sporazumom o saradnji definisano je da će lokalna uprava finanisirati pripremnu fazu radova, a Savez će nabaviti i postaviti vještačku travu i sistem za navodnjavanje terena.
Pripremni radovi na terenu u Igalu su invasticija čija vrijednost je procijenjena na 130.000 eura, a predviđena je Planom javnih nabavki Opštine Herceg Novi za 2023. godinu.
U saradnji grada i uprave kluba, a za potrebe glavnog stadiona, u prethodnom periodu su rekonstruisane klupe za igrače i delegate, nabavljena nova sjedišta za tribinu i postavljena konstrukcija za medijske ekipe.