AkademijaNSL21062023Sportski centar Igalo i KK Primorje 1945 ovih dana su domaćini Facehoop Akademije koja je u našem gradu okupila više od 30 perspektivnih mladih igrača iz regiona i svijeta.

Akademiju vodi proslavljeni košarkaški trener i skaut Marin Sedlaček, uz čiju su pomoć i ekspertizu mnogi košarkaši i košarkašice iz našeg regiona dosegli najveće visine, a među njima i današnja NBA zvijezda, Nikola Jokić.
Sedlaček je proteklih dana sa još 7 kolega trenera obučavao mlade košarkaše i košarkašice iz 8 država, a kako sam kaže, polaznici su zadovoljni pruženim lekcijama, ali i uslovima za održavanje profesionalnih sportskih akademija u Herceg Novom. Oni su imali prilike da svakodnevno nadograđuju svoje znanje kroz tehničke vježbe, taktičke obuke i individualno mentorstvo.
Uprava KK Primorje 1945 i Sedlaček ističu da postoji mogućnost nastavka saradnje, te da domaćin ove akademije bude Herceg Novi i u narednom periodu.
“Klub se pokazao kao izvanredan domaćin i inicijator mnogih stvari koje su se dešavale, ispunili su ono što smo tražili u nekim standardima koji su možda malo viši u odnosu na neke druge kampove. Mi nismo kamp, mi smo akademija, i to stalno potenciramo jer mi edukujemo one što dolaze, a ne zabavljamo. Naravno, između edukacije i zabave nikada ne postoji apsolutno znak jednakosti, ali ono što je bitno jeste da klub pokazuje sposobnost da organizuje nešto što može biti na višem nivou nego što je sada”, kazao je Sedlaček, a potom i dodao da je cilj ove akademije da mladi sporisti nauče dvije stvari – “kada promaše da znaju zašto su promašili i kada daju koš da znaju zašto su ga dali”.

U posjetu jednom od završnih treninga danas su bili predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica. Uz čestitke na postignutim sportskim uspjesima, oni su zahvalili Sedlačeku na prilici da Herceg Novi bude domaćin jednoj od najnaprednijih košarkaških akademija današnjice.
Kako je naglasio predsjednik Katić, održavanje Facehoop Akademije u našem gradu predstavlja veliki sportski događaj, za koji se nada da će postati tradicionalnog karaktera.
“Pored svih gradova gdje se ova akademija održavala, od Njujorka do Beograda i Ljubljane, moram naglasiti da mi je izuzetno drago što je Herceg Novi ispred Crne Gore stao u redove tako velikih gradova. Istakao bih zadovoljstvo činjenicom da na akademiji učestvuje i nekoliko mladih iz hercegnovskih klubova, kako bi vidjeli kako i na koji način se prave i stvaraju igrači, jer je gospodin Sedlaček neko ko je poznato ime u svijetu košarke i neko ko je zaslužan za razvoj današnje NBA zvijezde Nikole Jokića i mnogih velikih imena sa područja bivše Jugoslavije”, kazao je predsjednik i posebno zahvalio KK Primorje 1945, iz kojeg su posredovali da se ovaj kamp i održi u Herceg Novom.
Facehoop Akademija je počela 16. juna, održava se još sjutra, a izvjesno je da će komunikacija i saradnja biti nastavljena i ubuduće.