TurnirNSL280923U Herceg Novom je završen II Međunarodni košarkaški turnir “Memorijal Petar Obradović Čalton”, u kojem su uz KK Primorje 1945 kao domaćina, učestvovale ekipe iz Srbije i Bosne i Hercegovine: KK Kolubara (Lazarevac), KK Leotar (Trebinje) i HKK Široki (Široki Brijeg).

Trofej je ovog puta pripao ekipi iz Širokog Brijega, čiji je član Duje Brala bio i MVP turnira. Po završetku takmičenja prigodan poklon uručen je i članu ekipe KK Primorje 1945, Novaku Obradoviću, sinu cijenjenog sportskog radnika čije ime turnir nosi.
Poredak nakon završetka turnira:
1. HKK Široki
2. KK Kolubara
3. KK Primorje 1945
4. KK Leotar
Kako je nakon finalnog meča Široki-Kolubara kazao trener pobjednika turnira Ivan Velić, u klubu su zadovoljni prijemom i organizacijom turnira, koji im je dobrodošao kako bi ocijenili spremnost ekipe, a sa ciljem da u dobroj formi započnu ABA 2 Ligu i BiH prvenstvo.
Duje Brala, igrač HKK Široki i MVP turnira je nakon finalnog meča istakao da je ekipa u obje utakmice ušla jako i odlučno, te da se radi o jako mladom kolektivu čije su prednosti upravo energija, agresivnost i odbrana, što ih je i dovelo do dvije pobjede.
Trener Kolubare, Vasilije Budimić ističe da je Široki zasluženo pobijedio u finalu jer se radi o kvalitetnijem protivniku, a rezultat 100:77 oslikava trenutno stanje i jačinu dvije ekipe.
Šef stručnog štaba Leotara, Marko Ičelić je napomenuo da klub po drugi put učestvuje na ovom turniru, što ekipi dobro dođe pred početak sezone.
“Odigrali smo zaista dvije veoma jake utakmice sa veoma kvalitetnim protivnicima. Mi smo još uvijek u fazi uigravanja, imamo velikih oscilacija u igri, ali i naša igra zavisi od naših protivnika. Na turniru je bio HKK Široki koji je lider Premijer BiH lige, ekipa KK Primorje 1945 koja je napravila fin roster koji će sigurno pretendovati u borbi za ABA 2 ligu. Na nama je da pokušamo da nađemo snage da kroz jake treninge dobijemo jednu pravu ulogu u Premijer ligi. Mislim da ćemo do toga doći, samo je potrebno strpljenje da se sve to posloži”, kazao je Ičelić.

Trener KK Primorje 1945, Danilo Pavićević naglašava da je ekipa u ovaj turnir ušla sa određenom dozom umora, posebno uzimajući u obzir da su naši momci samo par dana ranije osvojili turnir “Rade Stanimirović” u Višegradu. Ipak, ekipa je u utakmici za treće mjesto bila na visini zadatka i zasluženo slavila rezultatom 81:74 protiv ekipe Leotara.
"Kao gradski klub, “Memorijal Petar Obradović Čalton” smo realizovali u saradnji sa Opštinom Herceg Novi – turnir je 26. septembra zvanično otvorio predsjednik Opštine, Stevan Katić, a nakon dva takmičarska dana pehare je ekipama uručio sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica, uz čestitke na fer i korektnoj borbi", poručuje hercegnovski prvoligaš.