VatrogasciNSL291123Završni trening u okviru projekta „Otporna granica“ (Resilient Border), kojem prisustvuju Službenici zaštite i spasavanja Herceg Novi i članovi Planinarskog kluba Subra završen je juče u Grudama (BiH).

Preko 30 članova tima iz Županije Zapadnohercegovačke i Opštine Herceg Novi prošli su treninge iz oblasti: nesreće - transport i spašavanje uz ABS nosila, visine i dubine - samospašavanje i izrada prečnice, hidraulika (rezanje vozila), gašenje vozila – opasnosti te spacifičnosti gašenja hibridnih i električnih vozila.
Ovaj trening je prilika za razmjenu iskustava, dobre prakse i naučenih lekcija na polju civilne zaštite. Jedan od ciljeva ovog treninga je uspostavljanje i jačanje saradnje svih učesnika u sistemu zaštite i spašavanja kako na polju preventive i zajedničkog djelovanja tako i na budućim zajedničkim projektima.

Projekt „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica'', finansira Evropska unija u okviru IPA II programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Europska unija osigurala skoro 500.000 eura bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Opština Herceg Novi (Crna Gora).