BriselNSL08122023Delegaciji Opštine Herceg Novi uručena je zastava Evropskog grada sporta 2024. godine na svečanosti koja je upriličena u parlamentu Evropske unije u Briselu.

Time je i zvanično naš grad ušao u porodicu ACES Evropske asocijacije prijestonica i gradova sporta dodijeljena je u oktobru.
Svečanoj ceremeniji su prisustvovali predsjednik Opštine i Skupštine opštine Herceg Novi, Stevan Katić i Ivan Otović, sekretar za društvene djelatnosti i međunarodne odnose Mitar Kisjelica, odbornik i poslanik Jovan Subotić, kao i ambasador Crne Gore pri Evropskoj uniji Petar Marković.
Herceg Novi je za sada jedini grad u Crnoj Gori koji je dobio ovo značajno priznanje koje je, kako je kazao predsjednik Katić, privilegija i obaveza.
„Posebno je zadovoljstvo biti u Briselu sa delegacijom Opštine Herceg Novi da preuzmemo ovo značajno priznanje koje je Herceg Novi dobio – Evropski grad sporta za 2024. godinu. Delegacija iz Evrope je bila u posjeti Herceg Novom, vrednovala sve ono što je Herceg Novi prethodnih godina uradio kada je u pitanju sport i ocjena, koja nas veoma raduje, da smo mi grad koji najprije zaslužuje titulu Evropskog grada sporta za 2024. godinu. Priznanje je i dodatna obaveza za Herceg Novi u narednom periodu da se još više i značajnije ulaže u razvoj sporta i infrastrukturu u našem gradu. Kao što smo i odradili u prethodnom periodu, tako ćemo nastaviti i ubuduće, i ovo je sad nešto što nas obavezuje da u narednom periodu, posebno u 2024. godini Herceg Novi realizuje zacrtane projekte koje smo započeli, čime ćemo opravdati ovu značajnu titulu“, poručio je Katić.
Na priznanju je zahvalio sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica, istakavši da prijem u Evropsku asocijaciju prijestonica i gradova sporta predstavlja početak plodonosne saradnje.
„Velika nam je čast i zadovoljstvo da primimo ovo priznanje i da postanemo prvi članovi ACES Europe iz Crne Gore. Smatramo da smo zaslužili nagradu zato što istinski podržavamo sport, jedan smo od gradova sa najvećim brojem učesnika Olimpijskih igara i nastavićemo taj trend. Nadam se da će nam članstvo u ACES Europe u tome pomoći i ovo priznanje je samo prvi korak u dugoj i plodonosnoj saradnji sa ovom organizacijom, a takođe i sa svim drugim članovima“, poručio je Kisjelica.

Kandidatura je podnesena 20. septembra, a već početkom oktobra Herceg Novi su posjetili predstavnici Komisije ACES Europe, koju su činili generalni sekretar Hugo Alonso, potpredsjednik Vinćenco Lupateli i članovi odbora Andrea Junger Palanska i Berislav Čižmek.