PredavanjeNSL070324Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena – Osmog marta, Sekretarijat za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju danas je organizovao predavanje „Reproduktivno zdravlje žena” kojem su prisustvovali učenici SMŠ „Ivan Goran Kovačić”.

Predavanje je održala specijalista ginekologije i akušerstva, dr Ana Džakula Dosković.
Edukacija ovog tipa je dio akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u opštini Herceg Novi, a jedna od prioritetnih aktivnosti zaštite i unaprijeđenja zdravlja žena je prevencija obolijevanja reproduktivnih organa. Briga o reproduktivnom zdravlju je naročito važna u periodu mladalaštva kada se dešavaju krupne promjene u psihofizičkom funkcionisanju organizma, istakla je savjetnica za rodnu ravnopravnost u nadležnom sekretarijatu, Branka Grubor Božović.
„Bitno je da edukacija i informacje stižu od stručnih lica, bez primjesa loše tradicije i predrasuda. Znanje je neophodno kako bi mladi, a prije svega djevojke, odoljeli raznim iskušenjima u toku mladosti, čije posljedice mogu ostaviti traga za čitav život. Neophodno je da svaka osoba upozna sebe i svoje tijelo i promjene koje se dešavaju tokom rasta i sazrijevanja. Iz tih razloga potrebna su osnovna predznanja iz medicine, odnosno načina zaštite i prevencije reproduktivnih organa“, kazala je Grubor Božović i dodala da su redovne ljekraske kontrole dio obaveze prema sebi i sopstvenom zdravlju.
„Samo predavanje je koncipirano tako da se đaci upoznaju se temom ženskih reproduktivnih organa, nekim bitnim događajima u ženskom reproduktivnom zdravlju, ali i temom intimne njege i higijene, zatim kada i iz kojih razloga je neophodno da svaka djevojka posjeti ginekologa, kako izgleda ginekološki pregled i koji su najčešći problemi zbog kojih će se bilo koja djevojka ili žena javiti ginekologu. Neki od tih problema, odnosno savjeti i sugestije koji su joj potrebni jesu vezani za prvi intimni odnos, polno prenosive bolesti i kontracepciju“, istakla je dr Džakula Dosković u uvodnoj riječi.
Prezentacija je bila prilika i da učenici postave doktorici pitanja anonimno, a veliku zahvalnost je Grubor Božović uputila direktorici SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ Ljiljani Karanović, kao i Domu zdravlja Herceg Novi.